Spoločnosť Panasonic predstavila na CESe najnovšiu bezzrkadlovku LUMIX GH5S s vylepšeným systémom natáčania videozáznamov a vyšším výkonom v slabom svetle. Nový Lumix, určený predovšetkým profesionálnym filmárom, ponúka vysokú citlivosť citlivosť a vysokú obrazovú kvalitu videa.

O vynikajúci výkon aj v slabo osvetlených podmienkach sa stará nový snímač Digital Live MOS s rozlíšením 10,2 MPix a technológiou Dual Native ISO v kombinácii s obrazovým procesorom Venus Engine. Spoločne umožňujú nastaviť citlivosť až ISO 51200 a sú zárukou kvalitnej kresby aj v tmavých partiách obrazu. Pri natáčaní aj fotografovaní je možné nastaviť rôzne pomery strán – 4:3, 17:9, 16:9 a 3:2. Snímač tiež umožňuje fotografovanie vo formáte RAW s 14-bitovou hĺbkou, čo výrazne rozširuje možnosti pri spracovaní snímok.

Ako prvý digitálny systémový kompakt na svete umožňuje LUMIX GH5 natáčanie v rozlíšení 4K rýchlosťou 60p/50p. Patrí mu aj ďalšie svetové prvenstvo – dokáže spomínanou frekvenciou 60p/50p natáčať aj vo formáte Cinema 4K (C4K, 4096 × 2160 bodov). Pri natáčaní podporuje profesionálny filmársky štandard 4:2:2 10-bit, čo výrazne vylepšuje vernosť farebného podania.

Medzi ďalšie podporované štandardy patrí 4:2:2 10-bit 400 Mb/s All-Intra v rozlíšení Cinema 4K pri frekvencii 24p a v rozlíšení 4K pri frekvenciách 30p, 25p a 24p, prípadne 200 Mb/s All-Intra v rozlíšení Full-HD. Dĺžka záznamu videa nie je nijako obmedzená.

LUMIX GH5S podporuje natáčanie videozáznamov v štandarde 4K HDR (s posilneným dynamickým rozsahom) s režimom Hybrid Log Gamma (HLG). K dispozícii je aj režim 4K HEVC s nízkou vzorkovaciou frekvenciou pre HLG, čo umožňuje prehrávanie na AV zariadeniach s podporou kompresného formátu HEVC (napr. na nových televízoroch Panasonic s podporou 4K HDR).

Vďaka technológii VFR (Variable Frame Rate) je možné natáčať zrýchlený alebo spomalený záznam v rozlíšení C4K / 4K (60 fps, max. 2,5x pomalší pri frekvencii 24p) a Full-HD (až 240 fps, max. 10x pomalší pri 24p).

Lumix GH5S má priamo predinštalovaný režim V-LogL, takže si užívatelia nemusia kupovať samostatný upgrade softvéru. Okrem toho je LUMIX GH5S kompatibilný aj so systémom Time Code IN/OUT. Ak nastavíme synchronizáciu časového kódu prostredníctvom XLR synchronizačného terminálu s použitím BNC kábla, možno potom ľahko strihať videozáznam nelineárne, prípadne upravovať záznam natočený viacerými prístrojmi. Okrem linkového vstupu je k dispozícii konektor pre 3,5 mm audio jack pre mikrofón.

Technológia DFD (Depth From Defocus) a rýchle spracovanie digitálneho signálu umožňujú automatické ostrenie rýchlosťou cca 0,07 s a takisto mimoriadne rýchle sériové snímanie. Pri ňom GH5S zvládne 12 snímok za sekundu pri jednorazovom AF zaostrení a 8 obr/s pri priebežnom preostrovaní v RAW formáte v 12-bitovej hĺbke, resp. 11/7 snímok za sekundu v hĺbke 14-bit. K dispozícii je celkom 225 ostriacich zón, systém kontinuálneho ostrenia, ostrenie na jediný bod a ostrenie do ľubovoľného miesta na displeji. V režime 4K PHOTO možno ukladať jednotlivé okienka videozáznamu ako samostatné snímky s frekvenciou 60 obr/s (v rozlíšení cca 8 MPix).

V slabom svetle zvláda LUMIX GH5S automaticky ostriť až do hodnoty -5 EV, na čom má zásluhu predovšetkým vysoká citlivosť a veľmi dobré vyladenie snímača.

Vďaka šikovnej funkcii Live View Boost je možné na displeji sledovať kompozíciu prakticky v úplnej tme, pretože sa citlivosť snímača zvýši do extrémnych hodnôt, avšak len na účely náhľadu. V nočnom režime sa menu na displeji zobrazí na červeno, čo je šetrnejšie k očiam. Pri ručnom ostrení možno obraz na displeji zväčšiť nielen 10x ako u väčšiny modelov, ale rovno 20x. To sa hodí predovšetkým pri astrofotografii.

U fotoaparátu týchto profesionálnych kvalít záleží aj na odolnosti, aby vydržal náročnú prácu v teréne. Panasonic GH5S má predné aj zadné šasi vyrobené z horčíkovej zliatiny a je odolný nielen proti vlhkosti, ale aj proti prachu a mrazu až do -10 stupňov. Je vybavený dvoma slotmi na pamäťové karty SD, podporuje moderné rýchle a veľkokapacitné typy UHS-II a Video Speed Class 60. Používatelia môžu voliť medzi tromi spôsobmi ukladania fotografií a záznamov: Relay Recording, Backup Recording a Allocation Recording. K dispozícii je HDMI port typu A.

Okrem toho je Panasonic GH5S vybavený veľkým elektronickým hľadáčikom s prekvapivo vysokým pomerom zobrazenia okolo 1.52x/0.76x (ekvivalent 35 mm fotoaparátu), čo znamená hladké prekreslenie pohybu rýchlosťou 120 obr/s. Displej na zadnej strane využíva technológiu OLED, má rozlíšenie 3,68 MPix a 100% pokrytie scény. Okrem dvoch príkazových koliesok uľahčuje ovládanie aj šikovný joystick.

Panasonic LUMIX GH5S je vybavený technológiami Bluetooth a Wi-Fi, čo znamená pohodlnejšie ovládanie a možnosť okamžitého a ľahkého zdieľania snímok aj videozáznamov. Vďaka podpore Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) môže GH5S udržiavať konštantné spojenie s telefónom alebo tabletom a pritom spotrebováva len minimum energie. Pri pripojení cez Wi-Fi je možné voliť medzi frekvenciou 5 GHz (IEEE802.11ac) *8 a konvenčnejšou 2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n).

LUMIX GH5S možno doplniť batériovým gripom DMW-BGGH5 (predáva sa samostatne). Medzi ďalšie voliteľné príslušenstvo patrí aj samostatne predávaný XLR mikrofónny adaptér DMW-XLR1, umožňujúci nahrávať čistý a kvalitný zvuk vo vysokom rozlíšení pomocou externých mikrofónov.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.