High-endový gramofón s priamym náhonom Technics SP-10R a gramofón Technics SL-1000R nadväzujú na tradíciu mimoriadnej kvality reprodukcie vinylových platní

Značka Technics rozšírila referenčnú triedu audio komponentov o nové gramofóny SP10-R a SL-1000R.

Konštrukcia a prevedenie legendárného radu gramofónu SP-10 a jeho nasledovníkov sa stali synonymom technológie priameho náhonu a sú výstižným symbolom značky Technics, ktorá sa dodnes teší vysokej popularite a lojalite medzi audiofilmi po celom svete.

Gramofóny SP10-R a SL-1000R nadväzujú na svoje impozantné dedičstvo a poskytujú nový referenčný rámec pre novú éru moderných high-endových gramofónov.

Zvuk blížiaci sa k dokonalosti

 Konštrukcia motora s priamym náhonom sa pri modeli SP10-R skladá z dvoch bezjadrových statorov a dvoch rotorov s celkom 18 cievkami a 12 pólovými dvojicami. Tento motor generuje vysoký krútiaci moment a poháňa ťažký tanier gramofónu úplne bravúrne. Výsledkom je stabilná rotácia a skreslenie menšie ako 0,015%, čo je hodnota považovaná za hranicu merateľnosti.

Gramofón má impozantný tanier s mosadzným závažím, ktorý je na vonkajšom okraji vyvážený wolfrámovými závažiami. Mosadzné závažie je uložené v hliníkovom odliatku, takže celková hmotnosť taniera je približne 7,9 kg a krútiaci moment 1 tona / cm. Vďaka trojvrstvovej konštrukcii, ktorá zahŕňa aj tlmivú gumovú vrstvu eliminujúcu nechcené vibrácie, sa dosahuje vysoká úroveň pevnosti a vynikajúca antivibračná charakteristika.

Na dosiahnutie maximálnej zvukovej kvality a potlačenie šumu je riadiaca jednotka oddelená od hlavnej jednotky a jej spínací zdroj je vybavený jedinečnou technológiou, ktorá zabezpečuje napájanie s minimálnym šumom prostredníctvom novovyvinutého obvodu pre potlačenie šumu. Okrem toho je komunikácia medzi hlavnou jednotkou a riadiacou jednotkou navrhnutá tak, aby odolávala pôsobeniu vonkajšieho šumu. Toto konštrukčné riešenie má skvelý výsledok – model SP-10R dosahuje najlepšie hodnoty v pomere signál-šum na svete.

Vynikajúca kvalita s výnimočným ramienkom a základňou

Gramofón Technics SL-1000R je vybavený univerzálnym ľahkým ramienkom typu S vyrobeným z magnézia. Ramienko využíva konštrukciu kĺbového závesu a vysoko presné ložiská. Kvalifikovaní japonskí remeselníci venujú veľkú starostlivosť celému procesu výroby a nastavenia, aby dosiahli vysokú citlivosť pri počiatočnom pohybe ihly, ktorá má presne kopírovať drážky vyryté do gramofónovej platne. Interná kabeláž ramienka je vyrobená z kvalitnej bezkyslíkatej medi a prenesie hudobný signál z vinylovej platne vo veľmi živej, neutlmenej podobe.

Základňa ramienka je pevne integrovaná s gramofónom. Aby ramienko bezchybne plnilo svoju funkciu a poskytovalo čo najlepšiu charakteristiku, musia ložiská ramienka, ložiská gramofónu a poloha ihly zostať konštantné a eliminovať vibrácie spôsobené tuhosťou materiálov na minimum.

Spätná kompatibilita s modelmi predchádzajúcich generácií

Dizajn modelu SP-10R je prispôsobený tak, aby bol úplne zameniteľný s predchádzajúcimi modelmi radu SP-10, tj. SP-10MK2 a SP-10MK3. Aby mohli používatelia aj naďalej používať jednotlivé komponenty týchto systémov, boli pozície skrutiek aj ich tvar navrhnuté tak, aby umožňovali plnú spätnú kompatibilitu. Riadiaca jednotka má rovnaký tvar a veľkosť ako napájacia jednotka SP-10MK2 pre bezproblémovú výmenu.

Technics: legenda pokračuje

Veľkou prednosťou technológie priameho náhonu je jej schopnosť eliminovať degradáciu kvality zvuku spôsobenú kolísaním otáčok a vibráciami medzi motorom a mechanickými prevodmi. Modely SP-10R a SL-1000R majú ambíciu nadviazať na dlhý rad úspešných gramofónov referenčnej triedy. V roku 1970 spoločnosť Technics uviedla na trh prvý gramofón s priamym náhonom na svete a jeho vynikajúci výkon a spoľahlivosť mu rýchlo získali popularitu, takže sa prístroje rady SP stali profesionálnymi gramofónmi pre vysielacie stanice i svätým grálom audiofilov po celom svete.

Už celé desaťročia značka Technics vytvára emocionálne zážitky a sprostredkováva krásu hudby niekoľkým generáciám poslucháčov. Gramofóny Technics sa podieľali na úspechu hip hopu, mnohým DJ-om pomohli stať sa celebritami svetového formátu a audiofilom umožnili počúvať hudbu presne tak, ako si to jej tvorcovia priali. Technics bol a zostane značkou, ktorú si profesionáli a s nimi všetci nároční poslucháči vždy budú spájať s mimoriadnou kvalitou a spoľahlivosťou.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.