Smartfón BlackBerry KEYone ukázal, že hardvérová klávesnica nevymrela. Motorola je toho istého názoru.

Na CESe sa objavili dve ďalšie rozšírenia pre smartfóny podporujúce Moto Mods. Prvým z nich je hardvérová klávesnica a volá Livermorium Slider Keyboard. Objavila sa najprv na serveri Indiegogo a Motorola tento projekt podporila a doviedla do štádia hotového výrobku. Bude vysúvacia a smartfón v nej zostane stáť ako miniatúrny notebook.

Má 5 riadkov a podobá sa na klasiku z počítačov. Priamo na klávesoch budú dostupné ďalšie znaky cez funkčné tlačidlo. Písanie vyžaduje cvik, treba si najmä zvyknúť na správne uchopenie klávesnice aj vzhľadom k jej šírke. A tiež si budete musieť zvyknúť na jej menšiu hrúbku a čiastočnú ohybnosť. Nepôsobí tak pevne ako štandardné klávesnice.

K dispozícii by mala byť aj iná než QWERTY verzia. Avšak je veľmi pravdepodobné, že ďalšie rozloženia prídu až po uvedení do predaja. Na oficiálnu dostupnosť si musíme počkať. Myslíme si, že klávesnica sa na trhu objaví v priebehu nasledujúcich mesiacoch. Cenu odhadujeme do 99 USD.

Klávesnica sa dá používať v dvoch pozíciách a je o niečo hrubšia ako samotný telefón

Lenovo Vital Moto je modul pre každého hypochondra a každého, kto chce mať prehľad o piatich ukazovateľoch svojho zdravia. Monitoruje rýchlosť tepu, dýchania, okysličenosť krvi, telesnú teploty a systolický a diastolický tlak. Všetky senzory vyhodnotia tieto veličiny z prsta a tlakového valčeka na presnejšie meranie. Celý proces trvá pár minút, stačí iba zasunúť prst do valčeka. Teplota sa zmeria priložením módu k čelu.

Zariadenie by malo byť dostupné v apríli (slovenskú dostupnosť nepoznáme) a cena bude 395 USD. Výrobca tiež plánuje časom pridať funkciu neinvazívneho merania cukru v krvi, čo určite ocenia všetci cukrovkári. Vital Moto Mod je zároveň asi jediný Moto Mod, ktorý k svojmu fungovaniu nevyžaduje fyzické pripojenie k Moto Z telefónom. So smartfónom komunikuje cez Bluetooth, fyzické pripojenie k nemu však uľahčuje jeho prenášanie. S inými smartfónmi fungovať nebude aj napriek prepojeniu cez Bluetooth. Dôvodom je exkluzivita pre Motorolu.

Na článku spolupracoval Roman Kadlec.

Prečítajte si aj:

Prichádzajú 2 nové Moto Mods. Prvý s instantným fotoaparátom Polaroid a druhý s Alexou od Amazonu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.