36O° videá sú čoraz obľúbenejšie, čo naznačuje aj neustály nárast nových zariadení, ktoré sú schopné takéto videá natáčať.

Nepochybnou súčasťou 360° kamier ja vytváranie VR obsahu. Na výstave CES v Las Vegas nás zaujala novinka v oblasti týchto zariadení, ktorá bojuje o svoju priazeň na www.kickstarter.comwww.indiegogo.com.

Camorama ja zaujímavá 360° 4K kamera, ktorá sa od (známej) konkurencie líši najmä dizajnom. Väčšina výrobcov sa snaží o vytvorenie guľatého tvaru tela – Camorama je kocka s objektívom vo vrchnej časti. Záznam videa je v najvyššom rozlíšení – 4K 2880 x 2880 / 3O fps. Najnižšie (okrem slowmotion) rozlíšenie je – 1440 x 1440 Px / 30 fps, čo môžeme považovať za nevýhodu, nakoľko zachovanie Full HD videa by nebolo na škodu.

Spomalené videá je možné natáčať v jedinom rozlíšení – 960 x 960 Px / 240 fps. Snímač je, ako inak, od spoločnosti Sony – IMX377 so svetelnosťou f2.4. O spracovanie obrazu sa stará procesor Ambarella S2E88. Procesory tejto značky používajú aj kamery GoPro, Xiaomi Y a pod. Audio je zabezpečené jedným mikrofónom a jedným reproduktorom. Nahrávanie zvuku je mono, čiže nebude (predpoklad) v takej kvalite, ako majú zariadenia so stereo mikrofónmi.

Výhodou je dostatočná interná pamäť v dvoch verziách – 64 / 128 GB a odolnosť voči špliechajúcej vode, bez puzdra. Konektivita je (len) v réžii Wi-Fi, čo je najideálnejšie, najmä kvôli dosahu. Vstavaná batéria má kapacitu 1300 mAh, čo by podľa slov výrobcu malo postačovať na 1.5 hodinový záznam 4K videa. Nabíjanie je cez microUSB konektor.

Dizajn kamery sa nám (subjektívne) páči, pričom je možné zmeniť jej farebnú kombináciu (odolnými hliníkovými krytmi). Záznam videa je v rozsahu 360° x 230° – pod kamerou obraz nezachytíte. To však nebude problém, ak je potrebné, prevrátite ju dolu hlavou a obraz sa automaticky otočí. Rozmery kamery sú 48 x 48 x 51 mm s hmotnosťou 120 gramov.

Ovládanie kamery je pomocou troch integrovaných tlačidiel, pričom kompletné nastavenie a rýchla úprava videí/fotografií prebieha cez aplikáciu. Výhodou je možnosť zakúpenia vzdialeného ovládača, cez ktorý je možné kameru ovládať. Toto riešenie je neuveriteľne návykové, podobné (vo vyššej výbave) používa akčná 4K kamera Sony FDR-X3000, ktorú sme testovali.

„Oceňujeme bohaté balenie (za príplatok), kde nechýba vodeodolné puzdro do 30 metrov (aj v základe), odolné hliníkové puzdro (farebné), mini statív, selfie tyč, súprava do auta a ovládač na ruku (na spôsob hodiniek).“

Cena a dostupnosť

Camorama je aktuálne dostupná na indiegogo.com – za cenu 249 USD (233 eur) v základnom balení – kamera so 64 GB internou pamäťou, vodeodolné puzdro, puzdro na prenášanie. Rozšírené balenie, s vyššie uvedeným príslušenstvom, je za cenu 329 USD (308 eur). Ceny sú v celku prijateľné, záleží však na tom, aký bude reálny – výsledný obraz z kamery. Ak sa táto kamera presadí, je možné, že sa dostane aj do väčších predajných/distribučných sietí.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE