Výstava CES je správnou voľbou, aby sa firmy pochválil. Panasonic na to ide so svojím 4K OLED televízorom s podporou HDR.

Stáva sa tak prvým výrobcom na svete, ktorý takýto TV predstavil.

Panasonic EZ1000 sa sústreďuje na špičkový obraz s maximálnym využitím technológie OLED. Tá umožní zobraziť kontrastné a bohato vykreslené farby. EZ1000 nie je len o obraze ale aj o zvuku. Vďaka spolupráci so značkou Technics má TV aj špeciálne reproduktory označené ako Dynamic Blade Speaker. Ide o ultratenkú reproduktorovú zostavu so 14-timi meničmi – osem basových, štyri širokopásmové, dva výsškové a štyri pasívne bass meniče.

Na rozdiel od svojho predchodcu CZ950 má najnovší TV panel lepší hneď v dvoch smeroch. Poskytuje dvojnásobný jas na maximálnych hodnotách ako bežné OLED displeje. Druhé zlepšenie sa týka širokého rozsahu farebného priestoru DCI, ktorý je potrebný na zobrazenie širokého dynamického rozsahu. Vďaka tomu je čierna farba absolútne čierna a odstránený je purpurový odtieň, ktorý sa ukazoval v svetlých izbových podmienkach.

Medzi technologickú výbavu patrí procesor Studio Colour HCX2. Ten sa stará o špičkovú kvalitu obrazu. Na to, aby model EZ1000 dosahoval vynikajúci obraz v blízkosti čiernych odtieňov, je potrebné jednotlivé pixely vypínať. A vypínať a zapínať ich v správnom čase pri dynamickom obraze, bolo pre Panasonic značne veľká výzva. Na pohľad jednoduché vypnutie, na pozadí samostatné technologické zázemie.

Panasonic pokračuje v spolupráci s hollywoodskym koloristom, Mikeom Sowom a pred začiatkom predaja TV v júni, chcú ešte vyladiť obraz. Tak aby presne odpovedal požiadavkám filmárov.

Ako sme uviedli už v úvode, EZ1000 nie je len o obraze. Panasonic požiadal o zvukovú certifikáciu THX a tiež o certifikáciu v Ultra HD Alliance. Na to, aby získal toto obrazové potvrdenie, musí obraz spĺňať prísne kritériá v oblasti kontrastu, jasu, rozlíšenia a špecifikácii farieb definovaných podľa tejto aliancie.

 

TV bude kompatibilný s HDR hybridným formátom Log Gamma, ktoré nástup sa očakáva v tomto roku. TV má softvérové rozšírenie My Home Screen 2.0, teda inteligentný systém na správu prehrávaného obsahu z jednotlivých vstupov.

 

EZ1000 bude podporovať 4K HDR streaming z Netflixu, Amazon Prime a YouTube.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.