Na pohľad dych berúca bočnica desktopu iBUYPOWER tvorená priehľadným LCD už nie je len projektom. Budúci mesiac si ju budeme môcť kúpiť a cena nie je nijako extrémne prehnaná.

Tak toto je vskutku chuťovka. Táto bočnica rozhodne nie je fádny kus plechu alebo len nezáživné okno do útrob desktopu. Dym, efekty, záblesky, to všetko môže byť vaše. Samozrejme, displej má predovšetkým estetický účel. Nie však výhradne a okrem videa je na ňom možné zobrazovať aj relatívne užitočnejšie informácie o záťaži či teplote CPU a podobne.

Čo je to vlastne za mágiu? V základe nič prevratné. Ide prakticky o regulárne LCD s pomerom strán 5:4, uhlopriečkou 19″ a rozlíšením 1280 × 2014 bodov. Panel s tekutými kryštálmi, TFT mriežka a polarizéry sú nalepené na nosné sklo, avšak displej nemá zadný panel, takže vidieť skrz.

Tento monitor je normálne pripojený ku grafickej karte, spoločne s tým bežným, ktorý je položený na stole a v základe nič nebráni tomu, aby zobrazoval obraz pracovnej plochy či spustenej hry. Pravdaže, vzhľadom na horšie obrazové vlastnosti by to nebolo príliš vhodné a omnoho lepšie je ho použiť samostatne na zobrazenie špecifických efektov a informácií.

Desktop nesie názov Snowblind a jeho tvorcom je výrobca herných počítačových zostáv iBUYPOWER. V základe bude dostupný v rôznych vyhotoveniach ako hotový stroj. V kombinácii s procesorom Intel Core i7 7700K, grafickou kartou Geforce GTX 1070, 16 GB DDR4 a 240 GB SSD sa bude predávať za 1799 dolárov. Skrinka však bude dostupná aj samostatne a to za cenu 250 dolárov.

Ak si takúto skrinku vyberiete, podmienkou jej správnej funkčnosti je výber komponentov vo svetlých farbách, ako je vidieť na videu. To však nie je extrémny problém. Na trhu je dostatočné množstvo základných dosiek a hardvéru v takomto farebnom vyhotovení.

Dôležité je to z dôvodu, že aby LCD vôbec niečo zobrazoval, musí cez tekuté kryštály prechádzať svetlo. Keďže ale displej nemá zadný panel a svetlo rozvodnú dosku, musí byť v skrinke masívne množstvo svetla, generované radami LED po stranách. Toto svetlo sa pri tom od útrob počítača musí odrážať dostatočne smerom späť na panel tekutých kryštálov a preto je biela farba komponentov prakticky nutná. Všimnite si, koľko svetla sa zo skrinky vyvalí po jej otvorení.

V každom prípade ale ide vskutku o chuťovku, ktorá pritiahne oči a z desktopu na stole spraví výstavný kus hardvéru.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.