Domáce IP kamery používa množstvo ľudí, sú dobre použiteľné a za dobré ceny.  

Pri výbere záleží na tom, čo všetko od takéhoto zariadenia požadujete. Prvým predpokladom je dobrý obraz a pravdepodobne aj dizajn, to Home má. Dizajn je moderný, pričom kombinuje bielu farbu a imitáciu dreva.

Zariadenie disponuje 5 MPx (max. 1080p 30fps) snímačom so širokým uhlom záberu (135°) a 12 násobným digitálnym zoomom. Viditeľnosť v tme zabezpečuje mechanický infračervený filter (so svetelným senzorom). Nájdete tu aj pokročilé audio, ktoré kombinuje 2W reproduktor a dva digitálne mikrofóny s redukciou šumu. Obojsmerná komunikácia môže byť o niečo „čistejšia“, ako u bežných zariadení. Home má pevný podstavec a otočnú vrchnú časť – kvôli presnému nastaveniu. Nevýhodou je, že výšku záberu nastavíte jedine premiestnením kamery. Spodná (biela) časť je podsvietená RGB LED diódami. Tie môžu meniť farbu podľa hudby alebo vlastného nastavenia.

Pridanou hodnotou je kontrola ovzdušia v miestnosti. Home má integrovaný senzor kvality vzduchu, ktorý dokáže zachytiť prchavé organické zlúčeniny (VOC). To je vhodné najmä pri malých deťoch. Samozrejmosťou je detekcia pohybu, detekcia ľudí a hluku. Rozmery kamery sú – 87 x 75 x 75 mm s hmotnosťou 226 gramov.

Kamera je napájaná microUSB káblom a pripojenie k sieti je cez Wi-Fi alebo káblom (ethernet). Pre domácu komunikáciu je využiteľný aj Bluetooth. Záznam videa a poplachov je možné ukladať na USB kľúč (USB port v zadnej časti). Okrem toho je dostupný aj cloud, ktorý zaznamenáva 48 hodinové timelapse video. Ak potrebujete 30 dňový archív videa, je nutné (mesačne) platiť extra miesto v cloude – 7,95 USD (7,50 eura). To je nevýhodou, ale pre bežné potreby stačí aj 48 hod timelapse záznam. Sieťové zabezpečenie zariadenia je na úrovni AES-256 a protokolu HTTP (HTTPS). Mechanické zabezpečenie stráži trojosí akcelerometer – pri premiestnení dostanete notifikáciu.

Home komunikuje s aplikáciou v smartfóne, ktorá je dostupná pre platformy iOS (aj Apple TV a Apple Watch) a Android (od 4.4 vyššie). Aplikácia má pokročilé nastavenia kamery a notifikácií. Výhodou je prenos obrazu v reálnom čase (bez potreby statickej IP adresy), nočné videnie, obojsmerné audio vyššej kvality, detekcia ovzdušia a rôzne detekcie pohybu.

Cena a dostupnosť

Home je dostupný ihneď – na stránkach Withings. Cena je 199.95 eura, čo nie je najmenej, ale ak prihliadneme na vybavenie, tak je prijateľná.

Novinkou, ktorá bola oznámená na CES 2017, je partnerstvo Withings a Apple. Konkrétnejšie je to kompatibilita inteligentných zariadení spoločnosti Withings s Apple HomeKit.

Prečítajte si aj:

CES: Withings Hair Coach – inteligentná kefa na vlasy (Video)

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE