V nadväznosti na súčasnú koronavírosovú pandémiu dokončila česká firma Satomar vývoj vlastných termokamier BeiCam, ktoré okamžite a automaticky identifikujú osoby so zvýšenou teplotou.

Na rozdiel od bežne používaných riešení využívajú termokamery BeiCam spracovanie dát v cloude pomocou umelej inteligencie, vďaka čomu sa podarilo cenu zraziť na zlomok ceny podobných systémov. Termokamery predstavujú ideálne riešenie na kontrolu osôb so zvýšenou teplotou. Nielen v čase chrípkovej epidémie pomáhajú zamestnávateľom, inštitúciám či obchodom zabrániť vstupu chorých a ohroziť tak chod spoločnosti.

Termokamery BeiCam spoľahlivo odhalia osoby so zvýšenou teplotou a na zvolené zariadenie pošlú fotografiu osoby s uvedením jej teploty. Najjednoduchší variant pracuje s bezdotykovým meraním teploty z dlane, vyššie modely vyhodnocujú teplotu tváre prechádzajúcich ľudí. Pre ich bezchybnú funkciu je potrebné umiestniť kamery do koridoru, ktorým prechádzajú osoby postupne, nie v skupine. Výhodou pre systémových integrátorov a vývojárov aplikácií je napojenie kamier cez API rozhranie do ich systému. Vďaka tomu môžu kamery spolupracovať napríklad s dochádzkovými systémami a chorým jedincom tak rovno zamedziť vstup do firmy.

„Kamery BeiCam sú dostupným riešením pre malé prevádzky i veľké spoločnosti, kde môžu napríklad aj na niekoľkých miestach súčasne monitorovať zdravotný stav zamestnancov. Na sprevádzkovanie je potrebné mať v dosahu kamery Wi-Fi alebo Ethernetové pripojenie a elektrickú zásuvku. Najvyšší model potom voliteľne podporuje aj napájanie cez POE (cez ethernet). Správa kamery potom prebieha cez webové rozhranie, v ktorom sa nastavia všetky parametre na vyhodnocovanie snímaného priestoru aj formu upozornenie na mobile alebo počítači.“ hovorí Radek Bábíček, konateľ spoločnosti Satomar.

Termokamera BeiCam na snímanie z dlane bude stáť okolo 211 eur, kamery na snímanie teploty z tváre potom podľa kategórie od 330 do 550 eur. Okrem toho bude s prevádzkou cloudového systému spojený mesačný poplatok v rádoch jednotiek eur.

Satomar je výrobca a distribútor technologických produktov. Dlhodobo sa zameriava na špecializované zariadenia pre spoločnosti, inteligentné domácnosti a EET riešenie. Na trh dodáva okrem iného vlastnú značku produktov Beik, pod ktorou budú dodávané aj nové termokamery.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.