V poslednom desaťročí sa cyklistika s podporou elektriny stala neoddeliteľnou súčasťou mobility. V niektorých európskych krajinách, napríklad v Nemecku a Holandsku, je už každý druhý predaný bicykel s podporou elektrického pohonu a tento trend naďalej rastie. Od svojho uvedenia na trh prešiel e-bicykel dlhým vývojom, aby sa za posledných desať rokov stal plne prepojeným produktom.

Bosch eBike Systems položil pred 10 rokmi základný kameň pre budúcnosť e-bikov: Od roku 2014 stojí za ďalším vývojom e-bikov s ďalšími novými funkciami, ktoré dopĺňajú zážitok o svet digitálnych vymožeností. Vtedy spoločnosť Bosch uviedla na trh vôbec prvý pripojený palubný počítač typu „všetko v jednom“ v celom cyklistickom priemysle v podobe zariadenia Nyon.

V kombinácii s online portálom a aplikáciou pre smartfóny predstavoval Nyon kombináciu ovládania elektronického bicykla, navigačného systému, fitness trénera a prístupu do online sveta. Veľmi skoro nasledoval ďalší dôležitý krok smerom k digitalizácii e-bicykla: Akvizíciou spoločnosti COBI.Bike rozšírila spoločnosť Bosch eBike Systems v roku 2017 svoje produktové portfólio a odborné znalosti po prvýkrát o riešenia založené na smartfóne. Ďalšie inovácie, ako napríklad displej Kiox (2019) alebo prvá integrácia funkcie proti krádeži (2019), na seba nenechali dlho čakať.

Aplikácia eBike Flow ako digitálny asistent

Veľmi dôležitým míľnikom v tomto vývoji a začiatkom novej, prepojenej budúcnosti elektrobicyklov bolo uvedenie Inteligentného systému v roku 2021. Počnúc touto generáciou systému od spoločnosti Bosch eBike Systems sú všetky komponenty – ako napríklad pohonné ústrojenstvo, batéria, displej a smartfón – plne prepojené, môžu navzájom komunikovať a zdieľať údaje.

Kľúčovou funkciou je aplikácia eBike Flow. Tá poskytuje prístup k ďalším digitálnym funkciám, osobným nastaveniam, analýze a zobrazovaniu údajov z jazdy, navigácii, aktualizáciám a ďalším funkciám. Uľahčuje tak každodenný život a trávenie voľného času. Bosch neustále vylepšuje inteligentný systém priebežnými aktualizáciami a novými funkciami v štyroch oblastiach: ochrana proti krádeži, navigácia, personalizácia a aktualizácie a servis.

Dodatočná ochrana proti krádeži: Nechajte svoj elektrobicykel pokojne zaparkovaný

Či už ide o krátku zastávku v kaviarni alebo dlhšiu prestávku na športovej jazde, toto vám pomôže. Každý, kto zaparkuje svoj elektrobicykel na kratší alebo dlhší čas, chce mať pokoj. Digitálne funkcie proti krádeži v Inteligentnom systéme ponúkajú ďalší prvok bezpečnosti a sú vhodným doplnkom mechanického zámku. Vďaka funkcii „eBike Lock“ sa smartfón alebo displej stáva digitálnym kľúčom, bez ktorého nie je možné aktivovať podporu motora. Vďaka funkcii „eBike Alarm“ môže používateľ vidieť aktuálnu polohu a stav e-bicykla; v prípade pokusu o krádež e-bicykel vydá zvukový a vizuálny signál a odošle správu do smartfónu. Ak sa e-bicykel nenájde, spustí sa jeho automatické sledovanie – vrátane sledovania polohy.

Spoznávať znamená prežívať: Navigačné funkcie novej generácie

Aby sa každý kilometer stal zážitkom, Inteligentný systém ponúka plánovanie trasy, navigáciu a sledovanie aktivít prostredníctvom aplikácie Flow. Trasy si môžete naplánovať s maximálnou slobodou a efektivitou ešte pred tým, ako sa vydáte na cestu.

Pri plánovaní pomáha funkcia „Range Control“ založená na umelej inteligencii: Ak si používateľ eBike Flow zostaví trasu, aplikácia mu priamo ukáže, aké percento energie mu pravdepodobne zostane v cieli. Aby ste sa počas cesty zbavili starostí s dojazdom, je dokonca možné nastaviť požadovanú minimálnu úroveň nabitia batérie v cieli – a inteligentný systém sa postará o zvyšok. Ďalšie funkcie založené na umelej inteligencii rozpoznávajú správanie používateľa, učia sa z predchádzajúcich ciest a dokážu ponúknuť prispôsobené trasy s presne vypočítaným časom príchodu. V aplikácii Komoot môžete tiež automaticky importovať vopred naplánované trasy. Na cestách vám prehľadné zobrazenie trasy a presné pokyny odbočka po odbočke poskytnú mimoriadny zážitok z modernej navigácie – či už pomocou displeja, smartfónu na riadidlách alebo hlasovej navigácie. V prípade potreby je možné kedykoľvek zobraziť všetky dôležité údaje, ako je rýchlosť, úroveň nabitia batérie, graf nadmorskej výšky alebo – v spojení so snímačom tepovej frekvencie – aktuálny srdcový tep. Vďaka funkcii sledovania aktivity sa zaznamenávajú všetky údaje o trase a výkone – v prípade potreby synchronizované so službou Strava alebo Apple Health – a po jazde ich možno analyzovať, exportovať ako súbor GPX alebo vo formáte FIT a zdieľať s vlastnou komunitou.

Personalizácia: Prispôsobenie vášho e-bicykla vašim osobným preferenciám

Či už ide o eCity, eTrekking alebo eMTB: tak ako sú rôzne e-bicykle, sú rôzne aj požiadavky ich používateľov. Preto je otázka personalizácie čoraz dôležitejšia. Elektronický bicykel sa čoraz viac prispôsobuje individuálnemu životnému štýlu – presne podľa osobného použitia. Vďaka vzájomnému prepojeniu jednotlivých komponentov je možné pomocou aplikácie eBike Flow prispôsobiť e-bike vlastným potrebám. Napríklad displej sa dá prispôsobiť pomocou viac ako 30 rôznych možností prispôsobenia, aby sa na ňom zobrazovali informácie, ktoré sú relevantné pre aktuálnu jazdnú situáciu a trasu. Jazdné režimy si tiež môžete prispôsobiť vlastným preferenciám: dynamický na trase, úsporný na dlhšej trase alebo uvoľnený v mestskej premávke.

Aktualizácia a servis: E-bike bude vždy pulzovať v rytme doby

Aktualizácie sa používajú na neustále zlepšovanie Inteligentného systému a zavádzanie nových funkcií. Vďaka tomu je e-bicykel stále aktuálny a ako nový. Za desať rokov od začiatku používania Connected Biking sa toho veľa zmenilo: Kým predtým najnovšiu verziu nahrával špecializovaný predajca, teraz sa aktualizácie uskutočňujú jednoducho bezdrôtovo prostredníctvom aplikácie eBike Flow. Aplikácia eBike Flow slúži aj ako digitálna servisná knižka.

Výhľad: Prepojené elektrické bicykle budú v budúcnosti štandardom

Budúcnosť elektrobicykla bude ovplyvnená väčším množstvom digitálnych funkcií a ešte väčšími možnosťami prispôsobenia, ktoré sa dajú nahrať jednoduchou aktualizáciou softvéru. Nepripojené e-bicykle budú v budúcnosti výnimkou – Connected Biking bude preto aj v nasledujúcich rokoch zohrávať ústrednú úlohu pre Bosch eBikes Systems. Okrem väčšej flexibility a dodatočných funkcií zohráva konektivita e-bikov rozhodujúcu úlohu aj na ceste k mobilite budúcnosti. Je základom pre prepojenú komunikáciu medzi e-bikmi a príslušnou infraštruktúrou, ako sú semafory pre cyklistov, alebo s ostatnými účastníkmi cestnej premávky či poskytovateľmi inteligentných služieb, ako sa o tom diskutuje vo vede, priemysle a politike v kontexte koncepcie Bike2X vo vízii Digital City.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.