Holé fotky z mobilu si radšej vymažte, tiež aj všetko ostatné, čo považujete za skutočne súkromné.

Podľa jedného z vedúcich demokratických senátorov bola prijatá nová smernica na preniknutie do vašich zariadení na amerických hraniciach. Čo na to postačí? Poznáte z amerických seriálov o policajtoch – „dôvodné podozrenie“…

Customs and Border Protection (CBP), Colná a pohraničná stráž, prehľadala v období od októbra 2016 do novembra 2017 až 30 200 zariadení. To je medziročný nárast o 60%. Podľa dostupných údajov sa počet prehľadávaní pohybuje na úrovni 2500 zariadení mesačne. Patria sem všetky skupiny pohraničných oblastí, takisto lodné prístavy. V absolútnom porovnaní je to 0,01% zo všetkých cestujúcich, ktorí prekračujú americkú hranicu.

Podľa CBP sa sústreďujú na boj proti terorizmu, detskej pornografii a vízovým podvodom. Je to stále viac ako 3-násobný počet oproti roku 2015, kedy pohraničné stráže prehľadali 8500 zariadení. Hovorkyňa CBP, Jennifer Gabris, hovorí, že je to spôsobené väčším prílevom cestujúcich aj tým, že so sebou majú väčší počet zariadení.

V úvode sme spomenuli potrebu „dôvodného podozrenia“. Avšak náhodné kontroly, bez potreby čokoľvek a kohokoľvek podozrievať sú stále v platnosti. Ak sa na vás „usmeje šťastie“, budú to vaše SMSky, ktoré bude pracovník stráže lúskať jednu za druhou.

Vláda hovorí, že Američania síce majú svoje ústavné práva, ale najprv musia vstúpiť do krajiny. Príslušníci cudzích krajín tak v jednoduchosti povedané, nemajú takmer žiadne práva.

Tým, že sa tento zákon nebude týkať len potenciálnych prisťahovalcov, poburuje Američanov ešte viac. Inštitúcie tak budú dostávať čoraz viac sťažnosti od ľudí, ktorým boli takto prehľadané smartfóny a notebooky. CBP si môže vynútiť heslo na odomknutie daného zariadenia, čo tiež nie je dobrou správou pre bežných ľudí.

Zdroj: ZDnet

Prečítajte si aj:

Wire: najzabezpečnejšia komunikačná aplikácia na svete ponúka komplexné šifrovanie, vrátane videohovorov

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.