Jednoduchý, primitívny, no zaberie. Vďaka nepozornosti.

Pripravte sa na to, že to čo vyzerá ako, vy nemusíte byť vy. Ide o ďalší podvod, ktorý sa dobre šíri Messengerom, nepríjemné je, že škodlivá aplikácia získala oprávnenia rozposielať správy v mene niektorých vašich kontaktov. Konkrétnejšie, tých kontaktov, ktoré na nejaký podvrhnutý link klikli a teraz škodlivý kód rozposiela správy cez ich profil.

Má takúto podobu, časť sme vymazali, aby ste sa nedostali na inkriminovanú stránku.

vyzera to ako ty …. https://46e.eu/ gOGxaDC5SU4-OxgvK7van4k0Yb_uD6

Šírenie podvodov cez túto sociálnu sieť bude mať asi spojitosť s tým, že je to aktívna sociálna sieť v zmysle Facebooku. Messenger je len prepojená súčasť. Na WhatsAppe sa toho deje menej, na Signale ešte menej na Threeme sa to nedeje. Prečo asi? Bezpečnosť na Facebooku má svoje medzery aj tým, že je to zložitý ekosystém, ktorý poskytuje možnosť používať rôzne aplikácie a prístupy. Tým sa to celé komplikuje.

Keď má príde takýto link, odporúčame na mobile podržať na správe dlhšie prst, aby sa zobrazila ponuka na odstránenie správy. Tým ju síce vymažete len u seba, ale znížite riziko, že sa pomýlite a neskôr na ňu ťuknete. Osobám, ktoré tieto správy posielajú bez ich pričinenia odporúčame skontrolovať facebookový profil v sekcii Nastavenia. Zistite, ktoré aplikácie majú prístup do vášho účtu, prípadne ich odoberte. Na počítači preverte váš internetový prehliadač na nežiaduce doplnky a nechajte skontrolovať celý systém antivírusovým programom.

Predíďte podobným internetovým hrozbám používaním správneho antivírusového riešenia.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.