Elektrické autá sa poriadne rozbehli a na stole je návrh na zákaz predaja nových áut so spaľovacími motormi v Európe. Posun smerom k predaju elektrických áut je teda jasný.

Ak si kúpite elektrické auto či plug-in hybrid, ideálne riešenie pre vás je použiť na nabíjanie wallbox – buď vlastný alebo v bytovom dome či v práci. Vtedy nabijete auto pomerne rýchlo a za výhodnú sumu. Pokiaľ ale cestujete s autom s elektrickým pohonom na dlhšiu trasu, nabíjaniu v sieti verejných nabíjačiek sa nevyhnete.

Poskytovatelia elektrických nabíjačiek sú na Slovensku viacerí a ak sa s elektrickým autom vyberiete do zahraničia, pribudnú ďalší poskytovatelia. Mať rôzne zmluvy a rôzne karty pre všetkých poskytovateľov je nepraktické a kvôli mesačným poplatkom by to bolo aj drahé. Pre vás výhodné, ak máte kartu jednu a faktúru za nabíjanie dostanete len jednu na konci mesiaca. A nabíjate v širokej sieti nabíjačiek.

Nabíjanie AC a DC

Ešte pripomeňme, že pri elektrických a plug-in hybridných autách je možnosť nabíjania striedavým prúdom (AC), čo výkonovo odpovedá domácemu wallboxu.

Príklad AC nabíjaniaZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Príklad AC nabíjania

Pokiaľ chcete rýchle nabíjanie, to sa realizuje jednosmerným prúdom (DC) a takto môžete nabíjať čisto elektrické autá a niektoré plug-in hybridy. V tomto prípade rýchlonabíjania batériu čisto elektrického auta nabijete z 10 na 80 % povedzme od 35 po 60 minút.

Špeciálnu pozornosť treba venovať sieti nabíjačiek IONITY, za ktorou stoja viacerí výrobcovia elektrických áut. Takúto stanicu máme na Slovensku zatiaľ len jednu (na D1 pri Senci), ale hlavne v západnej Európe ide o dominantného poskytovateľa. Pri našej ceste elektromobilom do Mníchova sme nabíjali práve na tejto nabíjačke.

Nabíjacia stanica IONITY v Senci
Nabíjacia stanica IONITY pri Senci

Jedna zmluva, jedna karta, jedna faktúra a dosť

Charge myHyundai je presne takáto služba. Ak ste si kúpili auto značky Hyundai, bude to váš kľúč k sieti nabíjacích staníc, ktorá dnes obsahuje takmer 360 tisíc nabíjacích bodov v Európe. To je pre vás výrazné zjednodušenie nabíjanie elektrického auta v sieti verejných nabíjačiek a celkovo života s elektrickým či plug-in hybridným autom.

Takto to vyzerá s časťou pokrytia nabíjačiek v Európe
Takto to vyzerá s časťou pokrytia nabíjačiek v Európe

Ako postupovať?

Na to, aby ste získali službu Charge myHyundai postačí pár krokov. Na stránke https://chargemyhyundai.com/ sa zaregistrujete do tejto služby a zvolíte si tarifu. Všetko je bez papierov, len elektronicky. Následne dostanete poštou do 2 týždňov svoju RFID kartu Charge myHyundai, ktorú si prepojíte so zmluvou. Následne môžete nabíjať, pričom nabíjacie body nájdete aj v mobilnej aplikácii Charge myHyundai. Tá existujete pre telefóny s iOS aj Androidom. Na prihlásenie sa do aplikácie potrebujete vaše prístupové údaje a VIN číslo vozidla, na ktoré ste dohodli zmluvu. Mapu nabíjacích staníc nájdete aj na webovej stránke napr. v počítači.

Teraz už stačí len vyhľadať nabíjacie stanice vo vašom okolí. S výhodou sa dá použiť filter, aby ste našli stanice, ktoré vyhovujú presne vašim potrebám – napr. chcete rýchle nabíjanie a konektor CCS. Vidíte tiež, či je stanica dostupná alebo prebieha údržba a či je k nej treba vlastný napájací kábel.

Prídete k stanici, pripojíte vaše vozidlo, použijete RFID kartu na autentifikáciu a pohodlne nabíjate. Autentifikáciu môžete vykonať aj pomocou mobilnej aplikácie. Za všetky nabíjania platíte raz mesačne a to elektronicky, faktúra vám príde mailom.

Takto sme nabíjali s Charge myHyundai testovaný Tucson v sieti ZSE DriveZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto sme nabíjali s Charge myHyundai testovaný Tucson v sieti ZSE Drive

Na Slovensku máte zahrnuté nabíjačky pre oboch najväčších poskytovateľov – ZSE Drive aj GreenWay, tiež je tu IONITY a ďalší poskytovatelia. Okrem nabíjania na Slovensku získate s touto službou bezplatne aj možnosť nabíjania vozidla v celej Európe – tzv. e-Roaming. Zobrať tak elektrické auto na dovolenku s kartou Charge myHyundai nebude žiadny problém.

Takto sme nabíjali s Charge myHyundai testovaný Tucson v sietiu GreenWayZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Takto sme nabíjali s Charge myHyundai testovaný Tucson v sieti GreenWay

Prehľad taríf

Spomenuli sme, že si máte vybrať spomedzi ponúkaných taríf. V rámci služby Charge myHyundai existujú tri tarify: Flex, Smart a Easy. Aby ste sa mohli dobre rozhodnúť, bližšie ich predstavíme – sú totiž prispôsobené pre rôzne spôsoby použitia auta.

Tarifa Flex je pre vás vhodná, ak jazdíte zvyčajne krátke trasy a väčšinou nabíjate doma. V sieti verejných nabíjačiek nabíjate len občas. S tarifou získate voľnosť nabíjania kdekoľvek a to bez mesačných poplatkov za predplatné. Je to tarifa, ktorá je vhodná aj pre majiteľov plug-in hybridných áut. Jeho výhodou je práve nulový mesačný poplatok a tiež nulový jednorazový aktivačný poplatok.

Pri nabíjaní AC aj DC platíte presne taký poplatok, ktorý si stanovil prevádzkovateľ danej stanice. Pre stanice IONITY je to 0,79 eur/kWh (ak nemáte doplnkový balík – popíšeme ďalej). Poplatok za to, že ste nabíjanie mohli zrealizovať pomocou karty Charge myHyundai je 0,49 eur. Ide o poplatok za každú takúto reláciu – každé začatie nabíjania.

Tarifa Smart je vhodná pre majiteľov čisto elektrických áut, ktorí jazdia aj dlhšie trasy a počítajú s nabíjaním v sieti rýchlonabíjačiek častejšie. Pri tejto službe sa neplatí žiadny aktivačný poplatok, mesačne zaň zaplatíte 3,95 eur.

Neplatíte tu však žiadny poplatok za reláciu ako to je pri tarife Flex a hlavnou výhodou sú zvýhodnené ceny v sieti jednotlivých prevádzkovateľov. Ceny s tarifou Smart sú nižšie zhruba o 10 % v porovnaní so štandardnými cenami poskytovateľov. Pri nabíjaní na staniciach IONITY zaplatíte 0,79 eur/kWh (ak nemáte doplnkový balík).

Najvyššou tarifou je Easy. Tú s výhodou využijete, ak primárne nabíjate svoje auto na verejných nabíjacích staniciach. S tarifou totiž získate pevnú cenu za kWh (v závislosti od rýchlosti nabíjania, striedavý alebo jednosmerný prúd) a tá je oveľa výhodnejšia ako štandardná cena. Toto vhodná tarifa, ak jazdíte s elektromobilom dlhé trasy. Základný poplatok je 6,99 eur mesačne, poplatok za reláciu sa tu neúčtuje.

Cena AC nabíjania je pre vás 0,19 eur/kWh (do 100 minút nabíjania). Od 100 minút nabíjania platíte navyše ešte 0,05 eur/minútu. Je to poistka preto, aby ste auto nenechali nezmyselne dlho na nabíjačke a blokovali tak niekoho iného, kto si chce nabiť elektromobil.

Cena DC nabíjania je s touto tarifou 0,36 eur/kWh (do 45 minút). Od 45 minút nabíjania platíte ešte sumu 0,05 eur/minútu. Pri nabíjaní na staniciach IONITY zaplatíte 0,79 eur/kWh (ak nemáte doplnkový balík).

Doplnkové balíky IONITY

Ku všetkým tarifám si môžete po dokončení registrácie predplatiť jeden z dvoch balíkov. Balík IONITY Lite vámzabezpečí, že za nabíjanie na nabíjačkách IONITY zaplatíte 0,52 eur za 1 kWh alebo minútu nabíjania v porovnaní s bežnou cenou 0,79 Eur/kWh/min. Poplatok za balík IONITY Lite je 4,50 Eur mesačne.

Vyšší balík je IONITY Premium je za 13 eur mesačne. Nabíjanie na staniciach IONITY vtedy získate za vynikajúcu cenu 0,29 eur/kWh/min.

Špeciálna ponuka pre majiteľov vozidla IONIQ 5

Všetci noví, ale aj existujúci majitelia vozidla IONIQ 5 majú možnosť do 30. júna 2022 získať balík IONITY Premium na 12 mesiacov zadarmo. Môžu teda nabíjať na týchto staniciach za super cenu 0,29 eur/kWh/min. Nie je prečo takúto ponuku odmietnuť.

Hyundai IONIQ 5Zdroj: Hyundai
Hyundai IONIQ 5

Ďalšie informácie

Pri všetkých tarifách je minimálna doba trvania zmluvy 1 mesiac a ak potrebujete náhradnú kartu, zaplatíte poplatok 7,50 eur. Ak sa vaše potreby časom zmenia, môžete si zmeniť svoju tarifu a to jednoducho elektronicky priamo vo svojom účte. Využiť môžete aj zákaznícku potrebu v slovenskom jazyku.

Zelená energia

Vo všetkých tarifách sa využíva tzv. zelená elektrina. To je dôležité, lebo elektromobily môžu byť skutočne ekologické len vtedy, keď podporujú využívanie obnoviteľných energií. Služba Charge myHyundai podporuje využívanie obnoviteľných energií a zabezpečí, aby sa za každé nabitie vozidla do elektrickej siete odoslalo ekvivalentné množstvo energie vyrobenej ekologickým spôsobom, v prípade služby od Hyundai je to energia z vetra s certifikátom záruky pôvodu.

Celkovo je služba Charge myHyundai vynikajúci spôsob ako pohodlnejšie, lacnejšie a ešte ekologickejšie prevádzkovať elektrické alebo plug-in hybridné auto. Platíte len raz, máte dostupnú širokú sieť nabíjačiek na Slovensku ale aj v Európe a ak si správne vyberiete tarifu, ušetríte na nabíjaní. Mobilná aplikácia vám umožní ľahko sa dostať k nabíjačke a mať prehľad o nabíjaní.

Službu sme sami používali pri testovaní vozidla Hyundai Tucson Plug-in hybrid N-Line a fungovala bez problémov.

Zdroje: vlastné, Hyundai

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.