Ak ste prvovodiči, máte možnosť zadarmo si otestovať svoje šoférske zručnosti v krízových situáciách a vopred sa na ne pripraviť. Tento kurz má hodnotu 99 eur, ale ak spĺňate jedinú podmienku prvovodiča, máte to grátis.

Za touto aktivitou je Toyota, ktorej záleží na tom, aby bolo na našich cestách menej dopravných nehôd. Projekt má názov Bezpečne s Toyotou a jeho cieľom je otestovať limity mladých vodičov a ich áut v krízových situáciách. Majú možnosť sa pripraviť na rizikové udalosti za volantom. Kurzy zastrešujú profesionálni inštruktori z Centra bezpečnej jazdy na Slovakia Ringu v Orechovej Potôni.

Bezpečne s Toyotou
Bezpečne s Toyotou

Čerstvé vodičky a vodiči, ktorí majú vodičský preukaz aspoň 12 mesiacov a menej ako 5 rokov, spĺňajú podmienku a stačí sa prihlásiť na webe. Toyota plánuje tento rok preškoliť zhruba 250 záujemcov. Najväčšiu šancu absolvovať tento kurz a získať skúsenosť na nezaplatenie budú mať samozrejme tí, ktorí sa prihlásia medzi prvými.

Bezpečne s Toyotou
Bezpečne s Toyotou

Bezpečnejšie na cvičisku

„Sme presvedčení, že kurz Bezpečne s Toyotou by mal absolvovať každý začínajúci vodič a vodička. V našom špecializovanom centre dokážeme simulovať viaceré krízové situácie, ktoré môžu vzniknúť v bežnej premávke. Je kľúčové si ich vyskúšať po prvý raz v bezpečnom prostredí a overiť si tak svoje šoférske zručnosti na vlastnom aute,“ povedal Peter Pecze, marketingový riaditeľ SLOVAKIA RINGU.

Peter Pence pri svojom vystúpení popisuje priebeh testuZdroj: TOUCHIT.sk
Peter Pecze pri svojom vystúpení popisuje priebeh testu

Tento typ kurzov by mal byť evidentne pre vodičov povinný zo zákona, tak ako je to v mnohých krajinách západnej Európy. V rámci aktuálneho vývoja nehodovosti na cestách by sme sa mali zamerať na prevenciu. Tento projekt môže byť dobrým začiatkom.

Prečo je kurz určený iba pre prvovodičov?

Odpoveďou sú policajné štatistiky, ktoré hovoria, že najrizikovejšími vodičmi sú tí, ktorí vlastnia vodičské oprávnenie dva až päť rokov. Najviac smrteľných nehôd spôsobujú vodiči druhý rok po absolvovaní autoškoly.

Bezpečne s Toyotou
Bezpečne s Toyotou

Podľa štatistík Prezídia Policajného zboru SR pätinu nehôd (20,54 %) spôsobili v roku 2022 vodiči, ktorí mali vodičské oprávnenie do 5 rokov (vrátane) od jeho vydania.

Je prirodzené, že vodiči, ktorí nemajú najazdených dostatočné množstvo kilometrov sú prvý rok po získaní vodičského preukazu na cestách opatrnejší. Navyše autoškoly sú skôr postavené na teoretických znalostiach ako na praktickom zvládnutí neštandardných situácií.

Takto prebieha kurzZdroj: TOUCHIT.sk
Takto prebieha kurz a takéto sú podmienky

Čo sa konkrétne naučíte?

Celý kurz zaberie 3 hodiny, z čoho jedna hodina je teória a 2 hodiny sú prax. Praktická časť znamená naučiť sa predvídať nebezpečenstvo na cestách, zvládať nedotáčavý šmyk, krízové brzdenie a vyhýbavý manéver na kopci. Keďže prídete vlastným autom, spoznáte hranice seba, ale aj svojho auta. Vaše auto samozrejme, nemusí byť Toyota.

Bezpečne s Toyotou
Bezpečne s Toyotou

My sme si tento kurz vyskúšali a naučili sme sa správne sedieť, držať volant, vyhýbať sa prekážkam a zistiť, čo vám vlastne prináša automatický stabilizačný systém.

Praktické informácie o kurze:

  • Kurz je určený pre držiteľov a držiteľky vodičského oprávnenia, ktorí ho majú minimálne jeden a maximálne 5 rokov (vrátane)
  • Kurz je určený iba jednej prihlásenej osobe, ktorá sa privezie na vlastnom aute a absolvuje s ním praktickú časť
  • Maximálna kapacita jedného kurzu je 12 osôb
  • Kurz prebieha v malých skupinkách do 6 osôb a trvá 3 hodiny
  • Rozdeľuje sa na teoretickú a praktickú časť
  • Pred samotnou jazdou absolvuje účastník 60-minútovú teoretickú prípravu
  • Praktická časť trvá 120 minút, počas ktorej účastník absolvuje dva moduly na cvičisku: modul Rovina a modul Kopec
  • Modul 1 Rovina: tréning krízového brzdenia na rôznych povrchoch, malý slalom
  • Modul 2 Kopec: vyhýbavý manéver na klznej ploche, prejazd zákrutou dole kopcom, tréning prejazdu zákrutou s výjazdom do kopca 
  • Kurz je pre účastníkov, ktorí spĺňajú podmienky projektu Bezpečne s Toyotou bezplatný

Prihlasovanie a súťaž:

Kurz hradí spoločnosť Toyota a ak splňujete jedinú podmienku, neplatíte nič. Prihlasovanie je možné cez rezervačný modul na stránke www.bezpecnestoyotou.sk. Navyše, každý účastník kurzu bude mať možnosť zapojiť sa na mieste do súťaže o zapožičanie vozidla Toyota C-HR s plnou nádržou na 2 týždne a ďalšie skvelé ceny.

Takto sa prihlásite cez web. Zatiaľ je do konca roka vypísaných 21 termínovZdroj: TOUCHIT.sk
Prihlásenie cez web. Zatiaľ je do konca roka vypísaných 21 termínov

Zdroje: vlastné, Toyota

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.