Internetový prehliadač je riadny žrút RAM a výkonu procesora, Chrome to od novej verzie mení.

Chrome 57 totiž aplikoval nový mechanizmus na šetrenie energie procesorového času. To znamená, že všetky karty, ktoré nie sú viditeľné, budú mať zredukované požiadavky na systémové zdroje. Vývojári na to išli zmenou časovača. Ten má obnovovaciu frekvenciu 1× za sekundu. Tým by sa mali dostať karty na 1% využitia CPU ak bežia na pozadí.

Táto zmena sa nedotkne kariet, ktorý zobrazujú špeciálne stránky. Napríklad chatovacie s pripojením cez protokoly WebSocket alebo WebRTC (Real-Time Communications). Zmena pravidiel využívania CPU neovplyvní teda ani púšťanie si hudby na pozadí z YouTube videí alebo streamovacích služieb.

Zmena bude výhodná najmä vtedy, keď budete pracovať s notebookom na batériu. Nemusíte zatvárať webové stránky, aby ste ušetrili energiu. O to sa postará priamo prehliadač.

Toto nie je jediná zmena, už v minulých verziách prišiel Chrome so šetrením RAM. Jednoducho stránky uvoľní z pamäte. To je síce fajn, no ak sa po niekoľkých minútach vrátite k niektorej dlhšie neaktívnej karte, budete čakať na jej opätovné načítanie z internetu.

Prečítajte si:

Google uvoľnil novú verziu prehliadača Chrome

Zdroj: Chromium Blog

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.