Doplnkov na detekciu deepfake je viac, zatiaľ nie sú hromadne rozšírené.

Add-on do prehliadača na báze Chromium s názvom Hiya Deepfake Voice Detector umožňuje rozpoznať falošný obsah na základe analýzy zvuku. Typicky máte možnosť zistiť, či video alebo audio stopa vykazuje podozrivé časti. Na základe toho sa dá s istou mierou pravdepodobnosti video potvrdiť ako pravé alebo falošné.

Funguje na báze IA (ako inak 🙂 ) a po dokončení analýzy poskytne skóre na stupnici do 100. Čím menšie skóre tým je väčšia šanca, že ide o deepfake. Autori hovoria, že stačí jedna sekunda z hlasového prejavu a dokáže vytvoriť analýzu.

Doplnok využijete pri surfovaní na sociálnych sieťach, kde sa tento obsah objavuje najčastejšie. Niekedy ide o cielené útoky zo strany podvodníkov, v snahe zmanipulovať ľudí. Inokedy môže ísť o žart, no aj tak je lepšie mať nástroj tohto typu.

Funguje v reálnom čase počas prechádzania príspevkov, nie je potrebný ďalší postup alebo samostatná akcia odoslania na detekciu. Nástroj je čiastočne zadarmo, no je potrebné sa zaregistrovať. Stačí vyplniť emailovú adresu a potvrdiť link, ktorý dostanete. Na deň je k dispozícii 20 kreditov, čo znamená 20 analyzovaných zvukových stôp (aj tie vo videu).

Hiya Deepfake Voice DetectorZdroj: TOUCHIT

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.