Do systému so zeleným robotom dorazí do konca tohto mesiaca.

Chrome je najpoužívanejším webovým prehliadačom na svete, čo každoročne dokazujú štatistiky, v ktorých doslova valcuje konkurenciu. Hoci sa spoločnosť Google snaží prinášať rôzne bezpečnostné a kontrolné nástroje, tak tie sú častokrát pred používateľmi skryté v neprehľadných nastaveniach. Tieto nastavenia a kontrolné mechanizmy sa však postupne dostávajú bližšie k používateľom, aby ich prínos videli aj v praxi.

Portál AndroidAuthority informuje, že prehliadač Chrome pre počítače a iOS v štandardnom režime Bezpečného prehliadania bude odteraz v reálnom čase porovnávať stránky so zoznamom škodlivých stránok spoločnosti Google. Nie je to však prvýkrát, čo Google pre prehliadač Chrome v systéme iOS sprístupnil niektorú z nových funkcií skôr, ako pre Android. Ďalšou novinkou pre iOS je však aj kontrola hesiel, ktorá bude okrem označovania napadnutých hesiel označovať aj slabé a viacnásobne použité heslá.

Tieto kontroly v prehliadači Chrome používateľov ešte lepšie chránia pred škodlivými stránkami. Používatelia sú chránení pred väčšinou malvéru, phishingu a iných kybernetických útokov vďaka funkcii prehliadača Bezpečné prehliadanie. Dobrou správou pritom je, že odteraz bude prehliadanie vďaka novej funkcii ešte bezpečnejšie. Hoci Android si bude musieť na túto funkciu ešte chvíľu počkať, tak stolné počítače a iOS ju obdržia už teraz.

google chrom pdf newZdroj: Google

Google potvrdil, že štandardná verzia Bezpečného prehliadania na počítačoch a iOS začne v reálnom čase kontrolovať stránky podľa zoznamu známych škodlivých stránok spoločnosti na strane servera. Doterajšia štandardná verzia používala na kontrolu pravidelne aktualizovaný zoznam uložený priamo v zariadení. Na základe týchto údajov sa nakoniec porovnávala stránka alebo súbor, či nie sú škodlivé. 

Google sa pre zmenu fungovania tohto bezpečnostného nástroja rozhodol preto, lebo nie všetky zariadenia majú zdroje potrebné na uchovávanie tohto rastúceho zoznamu. Dôležitejším je však fakt, že aktualizácia offline zoznamu prebiehala v rozmedzí 30 až 60 minút, čo je frekvencia, ktorá mohla umožniť novovzniknutým škodlivým stránkam infikovať zariadenie. 

Je to teda oveľa pomalší spôsob detekcie, ako online zoznam, ktorý je aktualizovaný v reálnom čase. Google očakáva, že táto nová metóda kontroly škodlivých stránok v reálnom čase zablokuje o 25 % viac pokusov o neoprávnené získavanie údajov. Spoločnosť dodáva, že táto nová funkcia využíva šifrovanie a ďalšie techniky na zvýšenie súkromia. 

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.