Mobilný internetový prehliadač sa dočkal vylepšenia.

Google vylepšil mobilnú aplikáciu prehliadača Chrome. Ten už dlhšiu dobu umožňuje využívať funkciu s názvom Data Saver (šetrič dát), ktorá optimalizuje spotrebu prenášaných dát pri surfovaní internetom. Najnovšie vylepšenie tejto funkcie dokáže výrazne znížiť spotrebu takým spôsobom, že zablokuje načítanie obrázkov. Používateľ vďaka tomu ušetrí až 70% dát.

Funkcia nie je z hľadiska bežnej prevádzky príliš užitočná. Počas ideálnych podmienok máme k dispozícii dostatočne veľký balík mobilných dát a takisto aj rýchle pripojenie do internetu. Avšak sem-tam sa stane, že cestujeme, nachádzame sa v 2G sieti a potrebujeme si skontrolovať údaje na internete. Alebo sme presurfovali „voľné“ dáta a operátor obmedzil rýchlosť surfovania. Alebo sme vo 4ke a nachádzame sa v národnom 2G roamingu od Telekomu. Vo všetkých týchto prípadoch oceníte to, že Chrome načíta najskôr text a obrázky začne sťahovať až dodatočne – keď mu to manuálne prikážete.

Google spúšťa novú funkciu v Indii a Indonézii. Neskôr ju sprístupní v ďalších krajinách. Avšak šetrič dát si môžete aktivovať v prehliadači už dnes. V tomto článku predstavená funkcia vám zatiaľ nebude fungovať. Automaticky sa však aktivuje, keď ju Google u nás spustí. Šetrič dát môžete povoliť v aplikácii Chrome pre Android v položke Nastavenia – Šetrič dát.

chrome_android_save_data

Zdroj: Google

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit