Už o 10 dní (4.10.2016) nám Google predstaví svoje tohtoročné novinky. Telefóny, ktoré pre Google vyrobí taiwanská spoločnosť HTC a majú prísť v dvoch verziách (5 palcová, respektíve 5,5 palcová uhlopriečka), čaká okrem zmeny mena (Nexus bude nahradený značkou Pixel), aj nová grafická podoba používateľského rozhrania.

Nástupcovia Nexusov po prvý raz nebudú bežať na čistom Androide nazývanom aj Vanilla. Pobežia na vlastnej nadstavbe Androidu nazvanej Pixel Launcher, ktorá prinesie modernejší a hlavne oblý vzhľad.

Kruhové ikony a podpora Force Touch

Ako sami vidíte na obrázkoch, Google všetky systémové ikony zaoblil do kruhového tvaru a grafika je oproti predošlým modelom opäť o niečo jednoduchšia. Kvôli zachovaniu homogénnosti prostredia Pixel Launcher automaticky zaoblí aj aplikácie tretích strán, pokiaľ nebudú okrúhle už od výroby. Pozitívnou zmenou bude podpora technológie označovanej za budúcnosť v dotykovom ovládaní smartfónov, ktorá dokáže rozoznať intenzitu tlaku stisku displeja nazývanej Force Touch (u Apple známa pod názvom 3D Touch). Tu treba dodať, že technológiu musí samozrejme podporovať konkrétne zariadenie aj po hardvérovej stránke. Riešením pre telefóny, ktorých hardvér Force Touch podporovať nebude, by mohlo byť dlhšie podržanie konkrétnej ikony. Tento spôsob však nadstavby niektorých výrobcov využívajú na vyvolanie editačného menu. Porovnanie grafických zmien si môžete pozrieť na týchto obrázkoch. Vľavo je pôvodná ikonka, napravo od nej nová.

 

Zdroj: AndroidPolice

Autor: Ján Pápay