Snahy Číny o vybudovanie pôvodného satelitného systému siahajú až do roku 1990.

Novší projekt 30 satelitov sa počas ostatných dvoch rokov stal konkurenciou pre GPS, GLONASS a európske GALILEO. Posledný satelit BDS-3 (navigačný satelitný systém BeiDou), BeiDou-3GE03, bol pred pár hodinami vypustený na obežnú dráhu. Raketa Long March 3B ho vyniesla zo satelitného centra Xichang v provincii S‘-čchuan v Číne. 

Satelitné systémy

Zdroj: Meinberg

Rad satelitov BDS-3 funguje ako akýkoľvek iný navigačný systém. Používatelia môžu pokračovať v navigácii po prijatí presných informácií najmenej zo štyroch satelitov. Uvedením svojho posledného satelitu dokončil čínsky BDS-3 celú sieť navigačných satelitov BeiDou.

GPS Beidou systém

Obežné dráhy systémov GPS a Beidou v roku 2011, Zdroj: silkroadgazette

BeiDou, čo je čínsky termín pre Ursa Major (súhvezdie Veľkej medvedice) vyžaduje, aby pre bezchybné fungovanie pracovalo aspoň 30 satelitov. Sieť obsahuje satelity umiestnené na troch rôznych dráhach.

Vynesenie prvého satelitu sa konalo v roku 2000. Systém bol prvýkrát komerčne spustený až v roku 2012. Od roku 2018 sa systém BeiDou začal používať celosvetovo. Cieľom poslednej misie BDS-3 je zlepšiť silu signálu a pokrytie po celom svete.

Zdroj: GizChina

Titulný obrázok: YouTube

Prečítajte si aj:

SÚŤAŽ: Vyhrajte fantastický robotický vysávač Lenovo E1 Vacuum Cleaner

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.