Zároveň čelí mnohým výzvam.

Ku koncu minulého roka mala Čína 718 000 základňových 5G staníc, čo predstavuje neuveriteľných 70% celosvetového počtu. Tento rok ich bude mať krajina už viac ako 1 milión. Medzi oblasti, ktoré sú pre Čínu výzvou, patria kapitál, spotreba energie a uplatnenie. Spotreba energie základňových 5G staníc je 1,5 až 3-násobne vyššia ako pri základňových staniciach so 4G. 

Celkové investície do 4G v Číne presahujú 137 miliárd dolárov a doteraz sa tieto investície nevrátili späť. Pri 5G v Číne investície už prekročili 40 miliárd dolárov, no pri započítaní prevádzkových nákladov je to už viac ako 152 miliárd dolárov.

Dôležitý je aj fakt, že 5G siete si na svoje “dozretie” musia počkať až 7 rokov, pričom pri 4G stačili iba 3 roky. Čína v súčasnosti buduje rozsiahlu 5G sieť, ktorá je ďaleko pred ostatným svetom. 5G je od samého začiatku nasadené s vysokou dostupnosťou.

Nové 5G siete sa stávajú súčasťou života a biznisu aj na Slovensku. Operátori môžu vďaka nej poskytovať kvalitnejšie služby. Ľuďom tak umožňujú využiť lepšie spojenie, či rýchlejší internet a podnikateľskému prostrediu dávajú nové príležitosti pre rast ich výnosov.

5G neznamená iba radikálnu zmenu komunikácie vďaka nárastu kapacity systému, ultravysokej spoľahlivosti a rýchlosti, ale aj zásadný posun v spôsobe nášho života. Do roku 2025 sa predpokladá, že v sieti 5G bude prepojených 25 miliárd zariadení. Na novobudovanú sieť sa napoja nielen bežní používatelia, ale aj inteligentné továrne a mestá, autá bez vodičov, zariadenia virtuálnej reality, či spoločnosti v oblasti zdravotnej starostlivosti na diaľku.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Technologické trendy v starostlivosti o zvieratá

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.