Rozpoznávanie tváre v Číne by malo mať isté pravidlá.

Týkajú sa väčšieho súkromia ľudí a oblastí, kde sledovanie nemá byť použité. Obavy z nadmerného používania sledovacích technológií sú na mieste. Hlavný čínsky úrad zvaný ako Čínsky úrad pre kybernetický priestor sa vyjadril, že tieto technológie by mali použité len vtedy, keď je na to dôvod a je to naozaj potrebné. Správu priniesol web ghacks.net.

Hovorí sa o tom, že ľudia musia dať svoj súhlas pred tým, ako bude ich tvár rozpoznaná prostredníctvom sledovacích technológií. Úrad chce dosiahnuť iné formy rozpoznávania pred identifikáciou na základe tvár. Argumentuje dostupnosť porovnateľných technológií vhodných na tento účel. Predbežné usmernenie úradu pre kybernetický priestor obsahuje pokyny, kde by sa technológia nemala používať. Napríklad na verejných toaletách, šatniach, hotelových izbách a iných priestoroch, kde by mohlo dôjsť k narušeniu súkromia ľudí.

Príkladom môže byť rok 2021, kedy Čína zaviedla zákon o ochrane osobných údajov. Má pojednávať o tom, ako môžu spoločnosti využívať osobné informácie ľudí. Vzhľadom na čínsky režim môžu tieto opatrenia pôsobiť mierne mätúco až špecificky. Úradom však ide o dosiahnutie rovnováhy, ktorá je veľmi krehká, a to práve pri využívaní sledovacích technológií s dodržiavaním práva na súkromie. Rozsiahlejší materiál o tejto problematike nájdete v tomto článku, ktorý sa detailnejšie venuje režimu a spôsobe sledovania občanov v tejto krajine.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.