Funkcia je dokonca dostupná už aj v systéme Android.

O funkcii s označením 1080p Premium sa začalo prvýkrát hovoriť už začiatkom tohto roka, kedy spoločnosť Google začala experimentovať s novou možnosťou prehrávania Full HD videí s vyšším dátovým tokom. Portál XDA-Developers informuje, že Google túto novinku oficiálne oznámil v apríli, keď začal testovať túto možnosť v systéme iOS. Už vtedy bolo teda jasné, že táto možnosť sa čoskoro objaví aj v systéme Android, na počítačoch a webe. Hoci o dostupnosti pre Android nepadlo ešte ani slovo, nám sa podarilo funkciu spozorovať aj pri prehrávaní niektorých videí v telefóne s Androidom. 

Vyššia kvalita videí v rozlíšení Full HD Premium je dostupná aj v systéme AndroidZdroj: TOUCHIT
Vyššia kvalita videí v rozlíšení Full HD Premium je dostupná aj v systéme Android

Prehrávanie videí v kvalite 1080p Premium s vyšším dátovým tokom je vo všeobecnosti dostupné iba pre niektoré videá. To znamená, že vybrané videá budú prehrávané vo vyššej kvalite s ostrým obrazom a menšou kompresiou. Toto nastavenie je viditeľné predovšetkým pri obsahu s veľkým množstvom pohybu. Je však dôležité podotknúť, že táto možnosť je dostupná iba pre predplatiteľov YouTube Premium.

Vyššia kvalita videí v rozlíšení Full HD Premium je dostupná aj pre počítačeZdroj: TOUCHIT
Vyššia kvalita videí v rozlíšení Full HD Premium je dostupná aj pre počítače

Na Slovensku je cena YouTube Premium stanovená na 7,19 eur mesačne. Predplatné Rodina pre až 6 členov stojí na Slovensku 10,99 eur mesačne. Teraz, po niekoľkomesačnej testovacej fáze v systéme iOS, hovorca spoločnosti potvrdil, že ponuka zvýšeného dátového toku 1080p Premium začína byť dostupná pre všetkých používateľov webu na počítačoch. Novinky je dostupná aj pre herné konzoly a Chromecast. 

Hoci možnosť 1080p Premium nie je k dispozícii pri všetkých videách, tak zdá sa, že ide o ďalší spôsob, ako prinútiť používateľov služby YouTube predplatiť si verzii Premium. 

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.