Vo svete sa postupne začína aplikovať 5G technológia, Čína už do vesmíru poslala jej nástupcu.

Spoločnosť Yicai Global vyslala na obežnú dráhu prvý satelit na svete s mobilnou komunikáciou šiestej generácie. Tento a ďalšie komerčné satelity boli zaslané do vesmíru nosnou raketou, ktorá bola odpálená z vypúšťacieho centra v Taiyuan. Správu priniesla čínska centrálna televízia (CCTV), prevzal ju portál asiatimes.

Satelit 6G patril medzi tri čínske satelity, ktoré boli úspešne vypustené na obežnú dráhu, spolu s desiatimi komerčnými satelitmi na diaľkový prieskum vyvinutými argentínskou spoločnosťou Satellogic. 6G satelit dostal meno po čínskej univerzite elektronických vied a bol vyvinutý spoločnosťami Chengdu Guoxing, Aerospace Technology, UESTC a Beijing MinoSpace Technology.

6G satelit sa bude používať na overenie výkonu technológie 6G vo vesmíre. Očakáva sa, že táto technológia bude stokrát rýchlejšia ako 5G, čo umožní bezstratový prenos vo vesmíre na dosiahnutie diaľkovej komunikácie s menším výstupným výkonom.

Satelit je vybavený systémom optického diaľkového snímania, ktorý monitoruje dopad výfukových plynov, snaží sa predchádzať lesným požiarom a monitoruje ochranu vody a povodne, ako aj poskytuje detailné satelitné snímky a údaje. Podľa China Daily je technológia 6G ešte len v plienkach a musí prekonať niekoľko technických prekážok vo výskume.

Autor: Oliver Šuba

Zdroj: asiatimes

Prečítajte si aj:

Ešte tu nemáme ani 5G sieť a Huawei už začína pracovať na technológii pre 6G

Značky: