Konkrétne používa okuliare železničná polícia.

Ide o príslušníkov, ktorí hliadkujú na Východnej železnici Zhengzhou v čínskej provincii Henan.

Vďaka tomuto novému doplnku budú môcť vyhľadávať a chytať kriminálnikov. Okuliare rozpoznajú tvár do 100 milisekúnd. To v prípade, že je vzorka databázy 10 000 ľudí. Zatiaľ bolo zadržaných 7 ľudí za predchádzajúce zločiny a 26 z nich bolo kvôli používaniu falošných dokladov zakázané cestovať, vyjadril sa komunistický denník Communist Party.

Čína chce postupne rozšíriť pole pôsobenia a napojiť sa k celoštátnej databáze hľadaných osôb. Do úvahy však bude treba vziať všetku populáciu a tá obsahuje záznam až o 1,3 mld. ľudoch. Vzhľadom na veľký objem údajov sa čas identifikácie predĺži. Avšak policajti by mali byť schopní obdržať identifikáciu osoby do troch sekúnd.

Okuliare vyzerajú podobne ako Google Glass a boli ukázané už na začiatku tohto roka. Vyvinula ich spoločnosť LLVision Technology a štátne inštitúcie s ňou budú spolupracovať na celkovom rozšírení ich možností. Osoby, ktoré vďaka nich chytili boli identifikované ako osoby s menšími priestupkami ale aj hľadaní pre obchodovanie s ľuďmi.

V Číne majú ľudia, ktorí sú extrémne zadlžení zákaz používania rýchlovlakov. Takisto ide o boj proti cestovaniu občanov z národnostných menšín, ktorí majú zadržané doklady totožnosti a na vydanie pasu môžu čakať aj niekoľko rokov.

Z Pekingu sa ozývajú protestné hlasy. Riaditeľka z organizácie Human Rights Watch, Sophie Richardson, hovorí o tom, že vláda mi mala projekty tohto typu zastaviť. Môžu totiž zapríčiniť sociálnu nestabilitu medzi ľuďmi už len tým, že ich úrady dajú pod „mikroskop“.

Okuliare nájdu pravdepodobne vysoké využitie počas osláv Čínskeho nového roka, ktorý teraz pripadá na 16. februára. Očakáva sa, že medzi 1. februárom a 12. marcom tohto roka využije vlakovú dopravu 389 miliónov ľudí.

Zdroj: Business Insider

Prečítajte si aj:

Dánska polícia vyšetruje viac ako 1000 detí a tínedžerov za šírenie detskej pornografie

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.