Čínska technologická firma Baidu oznámila, že spúšťa niekoľko nových služieb v rámci svojho verejného cloudu s názvom Baidu Open Cloud.

V správe sa hovorí o tom, že používatelia budú môcť v tomto cloude ukladať, zhromažďovať, spracovávať a analyzovať veľký objem dát. Čo presne sa za týmto vyhlásením skrýva, len uvidíme, zatiaľ je to propagované ako verejne služba, kam si odložíte napr. fotky z dovolenky, pričom môžete aj využiť možnosti vylepšenia fotografií napr. pomocou filtrov.

Baidu, podobne ako aj konkurenčné servery – Amazon Web Services, Microsoft Azure a Google Cloud – tiež sľubuje aj spustenie služieb internetu vecí (IoT).

Pripomeňme, že v Číne je Baidu vedúca technologická spoločnosť, ktorá poskytuje napr. služby vyhľadávania informácií – niečo ako Google u nás. V Číne má sídlo aj u nás dobre známa spoločnosť Alibaba, ktorá tiež oznámila spustenie cloudových služieb. Presadiť sa tak firmám, ako je Amazon alebo Microsoft na území kontinentálnej Číny, bude ešte ťažšie.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.