Ľudia to nechcú ani zadarmo.

Tí, čo to používajú, asi musia. Takto vyzerá stav „čínskeho Windowsu“, ktorý má jadro z Ubuntu a volá sa openKylin 1.0. Aspoň tak ho odhaduje magazín The Register, ale úpravy grafickej nadstavby idú do detailov. Panel úloh akoby z oka vypadol Windows 11. Nechýbajú tlačidlá otvorených programov a nápadná podobnosť s ponukou Štart. Projekt deklaruje, že má niečo cez 1 mil. používateľov.

Veľký ohlas je spôsobený najmä tým, že ide o verziu s označením 1.0. Doteraz sme sa mohli stretávať len s vydaniami začínajúcimi 0.x. Počas niekoľkých rokov dosiahla novú štatút, no nevalný úspech. Očividne nestačí, aby bol softvér zadarmo. Možno mnohých odrádza, že ide o oficiálnu čínsku distribúciu, ktorú používajú aj rôzne štátne inštitúcie. To jej na dôvere nepridáva. Okrem čínskeho jazyka sa dá používať aj v angličtine.

Grafické možnosti sa podobajú na systému Ubuntu 22.04, no ide o nadstavbu nazvanú ako UKUI. Na stránke nájdete ďalšie detaily a tu je vidieť ako veľmi sa ponuka Štart podobá na tú zo systému Windows. Môžeme jej priznať, že je v niektorých smeroch krajšia. Aj ostatné linuxové distribúcie majú svoj panel Štart. Takto sa síce nenazýva ale vzdialená podobnosť tu je. Fedora je jediná distribúcia, ktorá v predvolenom nastavení Štart nemá a používa systém z Windows 8. Akýsi Štart na celej obrazovke, ktorý prekryje všetko ostatné.

Systém si môžete stiahnuť zo stránky projektu, posledná aktualizácia verzie pre CPU x86 bola 22. 9. 2023. Existuje aj novšia verzia 2.0 avšak evidovaná ako Alpha, teda veľmi včasná verzia, na ktorej sa aktívne pracuje. K dispozícii sú aj verzie pre procesory ARM a RISC-V.

Zdroj: The Register

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.