Výtvor sa skôr podobá na MS-DOS ako na Windows 11.

Človek s prezývkou NTDEV sa pokúsil zmeniť najnovší systém Windows 11 na podstatne úspornejší ako je jeho originálna verzia. Zaberá necelých 100 MB, no má len pramálo spoločné s pôvodným systémom, ktorý orezal. Fanúšikovských pokusov bolo viacero a zaznamenali sme ich aj v minulosti pri starších verziách systému. Tentoraz sa podaril husársky kúsok, no uspokojiť sa treba len s textovým rozhraním.

Grafické jadro muselo ísť úplne bokom, keďže zaberá príliš mnoho miesta. Samotný systém nabieha priamo do textového rozhrania a ako sa dá všimnúť si na videu, tak dokonca aj v tomto rozhraní podporuje multitasking. Ťažko však hovoriť o plnohodnotnom systéme a je to skôr príkazový riadok. Aj keď systém beží „na čiernej obrazovke“, nie sú dostupné všetky aplikácie a ich príkazy.

V minulosti sme videli operačné systémy, ktoré síce neboli takto drasticky oklieštené, avšak boli minimalizované do takej miery, aby bežali na netradičnom hardvéri. Existujú vlastné kompilácie Windows XP alebo Windows 7, ktoré bežali na zariadeniach blízkych procesorom Intel 80486. Na tomto procesore sotva bežal Windows 95, nieto o niekoľko generácií novší systém. Bolo to poznať a len spustenie si vyžadovalo desiatky minút.

Ako to celé dopadlo a čo sa v takom systéme deje, sa dá vidieť na videu nižšie. Všimnite si, že aj samotné textové rozhranie má množstvo súborov a na svoje spustenie vyžaduje čas. Nehovoriac o tom, že systém nevyužíva grafické jadro a množstvo ďalších doplnkov. Tiež to neznamená, že bude svižnejší. Vývojár, ktorý sa pustil do tohto počinu, ho spustil z vyrovnávacej pamäte grafického čipu NVIDIA GeForce RTX 3050 a ukázal, ako veľmi sa dá pohrať s virtualizáciou.

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.