TSMC zrušila zľavy pre svojich hlavných zákazníkov z dôvodu pretrvávajúceho nedostatku čipov.

Podľa správ v taiwanskej tlači spoločnosť Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) zvýšila ceny svojich vyspelých (či inak v tejto súvislosti povedané zrelých) a pokročilých technológií na výrobu polovodičov, uvádza web WCCF Tech. Zvesti o zvýšení cien sa začali v taiwanských médiách šíriť skoro ráno a neskôr počas dňa magazíny vrátane DigiTimes a United Daily News (UDN) citovali výrobcov integrovaných obvodov, ktorí potvrdili toto navýšenie cien. Zasvätené osoby sa domnievajú, že zvýšenie je spôsobené obmedzenou kapacitou dodávok v sektore polovodičov, o ktorej sa v médiách diskutuje už niekoľko mesiacov.

Z podrobností vyplýva, že sa zvýšili ceny takmer všetkých výrobných procesov spoločnosti TSMC, pričom bodom rozdvojenia je čipový proces spoločnosti 16 / 11 nanometrov. Tento uzol či technológia výroby sa považuje za hranicu toho, čo priemysel a spoločnosť TSMC označujú ako „zrelé“ procesy. To ale teda znamená, že sa vyrábajú už dostatočne dlhý čas, aby boli nahradené výkonnejšími a pokročilejšími procesmi.

Tieto pokročilé procesy začínajú na 10 nm uzle a siahajú až po 5 nm technológiu. Podľa UDN sa ceny výrobných procesov spoločnosti TSMC nad 12 /16 nm, ako je napríklad 28 nm technológia, zvýšili o 20 %. Pri 7nm a 5nm procesoch, teda najpokročilejších technológiách spoločnosti TSMC, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú, sa ceny zvýšia o 7 % až 9 %.

Okrem toho sa očakáva, že zvýšenie cien vstúpi do platnosti vo štvrtom štvrťroku a bude nasledovať po podobných zvýšeniach, ktoré uskutočnili viacerí menší konkurenti spoločnosti TSMC. Podľa niektorých vyjadrení druhý najväčší zmluvný výrobca čipov na Taiwane, spoločnosť United Microelectronics, zvýšila ceny výroby čipov už v apríli tohto roka.

Tieto správy zároveň zdôraznili, že fabrika má v úmysle zvýšiť ceny svojich 12-palcových plátov, ktoré sa zvyčajne používajú na výrobu čipov používaných v spotrebnej elektronike, o 25 % alebo v absolútnom vyjadrení o 400 USD.

Zdroj: WCCF Tech

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.