Apple sa zrejme prestane spoliehať na výrobu svojich čipov na Taiwane.

Čipsety do MacBookov a iPhonov si síce spoločnosť Apple navrhuje sama, ale ich výrobu ako dodávateľ zabezpečuje gigantická tchajwanská firma Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). V blízkej budúcnosti by sa to mohlo zmeniť.

Podľa najnovších správ totiž spoločnosť plánuje postaviť nový závod na výrobu čipov v Arizone. Uvádza to portál 9to5mac.com s odvolaním sa na zdroje novín Wall Street Journal, podľa ktorých výrobca novú továreň údajne oficiálne oznámi v najbližších mesiacoch.

Šlo by už o druhú výrobnú prevádzku TSMC v tomto americkom štáte, keďže tam pri meste Phoenix dokončuje továreň na čipy s názvom FAB 21, ktorá by mala spustiť výrobu v roku 2024. TSMC do jej zriadenia investovala zhruba 12 miliárd dolárov.

Spoločnosť TSMC správu o ďalšom výrobnom závode v Arizone oficiálne nepotvrdila, ale uviedla, že prebieha výstavba budovy, ktorá by potenciálne mohla slúžiť ako druhá továreň.

Prvý závod FAB 21 má vyrábať čipy 4-nanometrovým výrobným procesom, takže zrejme nebude určený na produkciu nových čipov radu A do iPhonov, keďže tie by mali byť od generácie A17 založené na 3-nanometrovom procese.

Druhá továreň by však mala produkovať čipsety založené na 3-nanometrovom výrobcom procese, aké chce Apple používať v iPhonoch od roku 2023. Dlhé časy príprav oboch závodov tiež môžu naznačovať, že obidve továrne možno budú v čase spustenia výroby, alebo krátko po ňom schopné produkovať aj najnovšie 2-nanometrové čipy.

V každom prípade ide o logický krok hlavne v súvislosti s narastajúcim politickým napätím pri Tchajwane, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia. Ak by sa rozhodla násilne narušiť súčasný krehký stav relatívnej nezávislosti tejto ostrovnej krajiny, mohlo by to zásadne ohroziť dodávku čipov nielen pre Apple, ale aj pre ďalších výrobcov elektroniky.

Zdroj: 9to5mac.com, ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.