Hoci čítačky elektronických kníh zaznamenávajú pokles oproti obdobiu spred troch rokov, stále sa v predajnosti rozprávame o desiatkach miliónov kusov. Ide o obľúbené zariadenia, ktoré výrobcovia vylepšujú a novinkou vo svete čítačiek je aj nový model PocketBook Touch Lux 3.

Je to skutočne univerzálny model s Wi-Fi, podsvietením a možnosťou dotykového ovládania. Výrobca použil najnovšiu verziu svojho elektronického „papiera“ s názvom E Ink Carta HD. Obrazovka má veľkosť 6 palcov a poskytuje rozlíšenie 1024 × 758 bodov. Z našich skúseností je vhodná aj na prezeranie PDF, nielen čisto formátov na publikovanie elektronických kníh.

626tl3_front_vyd5_nowat

Aj napriek dotykovému displeju sa čítačka dobre používa. Nie každý chce totiž zariadenie, pri ktorom si opäť musí dávať pozor, ako ho chytí do ruky. Uchopenie nepredstavuje problémy vďaka širším okrajom, spodná časť je ešte väčšia, nakoľko sú tu klasické hardvérové tlačidlá. Práve tie sme využili pri otáčaní strán viac, než gestá na obrazovke. Obal má efekt jemného pogumovania. Pri čítaní sa dobre drží v ruke a nešmýka sa. Hmotnosť 208 gramov je takisto akceptovateľná.

Obsah do zariadenia dostanete rôznymi cestami, či už prihlásením sa priamo na podporované kníhkupectvá alebo prepojením s počítačom. Nový model má o 50 % rozšírený kontrast na 15:1 oproti prechádzajúcim modelom tohto výrobcu.

626plustouchlux3_grey_alice_front-bottom-left8000_vyd5_nowat

Výbava je nadštandardná a obsahuje veľké množstvo kníh v rôznych jazykoch, slovenské alebo české varianty tu nie sú. Počas testovania sme aktualizovali firmvér priamo cez Wi-Fi pripojenie v zariadení. Páčilo sa nám zobrazovanie titulných strán kníh a ostatných dokumentov, tiež aj rôzne zobrazenie obsahu v elektronickej knižnici. Vďaka emailovej adrese, ktorú získate registráciou na toto zariadenie si môžete posielať knihy priamo z webových portálov slovenských kníhkupectiev. Ak ste doteraz čítali knihy na iných platformách a napríklad v aplikáciách pre smartfóny alebo tablety, je najmenej cez e-shop poslať knihu aj do PocketBooku.

TouchLux3_en_grey_front_vyd5_nowat

Pretáčanie strán je rýchle, rovnako ako celkové použitie čítačky. Je tu aj integrovaný prehliadač internetu, jeho použitie ale nemôžeme odporučiť. Nielen tu, ale prakticky v žiadnej čítačke. Toto zariadenie je určené na iný účel, ako surfovanie na internete na displeji so 16 odtieňmi sivej. Akumulátor s kapacitou 1300 mAh vydrží na 8000 pretočení strán, podsvietenie značne míňa energiu. Výhodou je ale možnosť nastavenia veľkého počtu stupňov podsvietenia. Jemné krokovanie sa nám páčilo, každý si nastaví to svoje aj vzhľadom na aktuálne svetelné podmienky. Okrem formátov ako EPUB, DJVU, FB2, MOBI a iných sú podporované aj kancelárske formáty PDF (aj s DRM), HTML, DOC, DOCX, RTF, TXT a iné. Takisto aj obrazové formáty.

Na skrátenie voľnej chvíle môžete využiť šach, kartovú hru Klondike, Sudoku alebo aplikácie ako kalkulačku, poznámkový blok a iné.

Cena: 124 EUR
Zapožičal: PocketBook

 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.