Prirodzene, došlo aj na vyhodnocovanie lokalizačných dát z mobilných telefónov v súvislosti s chorobou COVID-19 aj v Amerike.

Podľa denníka Wall Street Journal už teraz federálne úrady a miestne samosprávy dostávajú údaje o polohe ľudí na základe lokalizácie ich mobilných telefónov cez pripojenie na GSM sieť a tiež platby kartou a cez mobilný telefón. Podľa týchto anonymizovaných informácií majú úrady plánovať reakciu na obrovskú pandémiu v tejto krajine. Na ich základe majú zistiť, kde sa ľudia vo veľkom počte zhromažďujú, a teda riskujú šírenie koronavírusu. Rovnako sa má takto vyhodnotiť ako presne sa rešpektujú požiadavky na domácu karanténu a dodržiavanie niekde už nariadeného režimu práce z Home Office. Tiež sa má vyhodnotiť vplyv opatrení na maloobchod.

USA chcú vytvoriť ústredný portál s polohe osôb v až 500 sledovaných amerických mestách. Centrálnou autoritou s prístupom k tomuto portálu je CDC (Centers for Disease Control and Prevention), ktorá spolupracuje s najväčšími univerzitami a technologickými firmami v krajine. CDC plánuje napr. vystríhať ľudí pred návštevou parkov alebo obchodov s potravinami, kde sa nachádza veľa ľudí. Ale aj odhaľovať prípady, kedy sa porušuje domáca karanténa.

Samozrejme, ihneď sa objavili otázky, či tieto údaje nemôžu byť zneužité pri porušení ochrany súkromia a tiež nie je jasné, či sa takto zavedené postupy skutočne skončia po pominutí rizika nákazy.

Ešte pripomeňme, že koronavírus v USA zatvoril viaceré školy, čo pomohlo k dosiahnutiu 50 miliónov stiahnutí projektu Google Classroom ale aj naplneniu kapacity Microsoft Teams.

Zdroj: Engadget

Viac o koronavítuse v technológii

Koronavírus: USA už vedia, že majú poriadny problém. Prichádza aj Apple so svojou aplikáciou

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.