Eclipse je populárne integrované vývojové prostredie známe aj pod skratkou IDE.

Pre programátorov má množstvo výhod, vďaka čomu ho používajú milióny ľudí po celom svete. Ak premýšľaš, že by si ho vyskúšal aj ty, no nevieš, či je tento softvér pre teba, si na správnom mieste. Spísali sme pre teba základné informácie, ktoré sa oplatí poznať.

Čo je Eclipse?

Eclipse je bezplatná vývojová platforma založená na jazyku Java. Mnohí označujú Eclipse aj ako integrované vývojové prostredie, ktoré sa využíva na programovanie. Je charakteristické tým, že poskytuje základný pracovný priestor, ktorý si môžeš prispôsobiť pomocou tzv. pluginov. Pluginy slúžia na to, aby si mohol vyvíjať a testovať kód v rôznych programovacích jazykoch.

Prostredie Eclipse bolo dlhé roky najpopulárnejšie. V súčasnosti však obsadzuje tretiu priečku. Na prvej sa nachádza Visual Studio od Microsoftu.

Eclipse sa primárne používa na vývoj aplikácií v jazyku Java, preto je v ňom väčšinou aj písaný. Využívať sa však dá aj na iné jazyky, ako napríklad C++, JavaScript, PHP, Prolog, Python, Scala, Scheme či Rust. Na to, aby si mohol tieto jazyky využívať, stačí ti použiť jeden z pluginov.

Eclipse využíva pluginy, ktoré poskytujú všetky doplnkové funkcie. K dispozícii je ich viacero. Väčšina z nich je bezplatná, no za niektoré si môžeš aj priplatiť. Pluginy si vyberáš najmä z Eclipse Marketplace. Odtiaľ ich aj sťahuješ.

Vedel si, že …

…základný balík Eclipse, ktorý tvoria pluginy JDT a PDE, predstavuje kompletné vývojové prostredie označované aj skratkou SDK? Toto prostredie je určené pre vývojárov Java.

Veľký plus predstavuje aj zavedenie štandardu OSGi (Equinox) vo verzii 3.0, ktorý zjednodušuje rozšíriteľnosť produktu. Dôvodom je dynamické nahrávanie pluginov v situáciách, keď ich skutočne potrebuješ. Skracuješ tým načítanie aplikácie a celkové systémové nároky.

Java programátor rozširuje Eclipse jednoducho pomocou pluginov Zdroj: msg life
Využívaj Eclipse s rôznymi programovacími jazykmi

Prostredie Eclipse v minulosti fungovalo na základe Common Public License. Neskôr prešlo na vlastnú licenciu s názvom Eclipse Public License (EPL). Okrem tejto licencie existuje ešte jedna a to Eclipse Distribution License (EDL). Ak ju chceš získať, musíš o ňu požiadať.

Verzie Eclipse

V minulosti vydávala spoločnosť Eclipse Foundation nové verzie vývojového prostredia každý rok. Pre mnohých bol zaujímavý najmä ich názov. Najstaršie verzie Callisto, Europa či Ganymede boli inšpirované mesiacmi Jupitera. Po nich nasledovali mená spojené s mytológiou alebo slnkom – Helios, Indigo či Juno.

Niektoré verzie obsahovali len menšie zmeny, iné potešili zaujímavými novinkami. Verzia Luna z roku 2014 získala napríklad integrovanú podporu pre Java 8.

V roku 2018 prešla spoločnosť na štvrťročné vydávanie nových verzií. Od tohto roka sa zmenilo aj pomenovanie. Odvíja sa od samotných mesiacov, kedy je verzia vydaná. Napríklad, keď vyšla verzia v septembri 2020, jej názov je 2020-09.

V čase písania článku bola najnovšou verziou, verzia 2022-03. V súčasnosti je najaktuálnejšou verziou, verzia 2022-09 s tým, že nová by mala vyjsť v decembri pod označením 2022-12,

Odporúčame ti

Na správu úloh v Eclipse môžeš využívať voliteľný komponent s názvom Mylyn. Pomôže ti efektívne pracovať s viacerými úlohami, ako napríklad chyby, hlásenia problémov alebo nové funkcie.

Čo znamená Eclipse IDE?

Pri používaní Eclipse sa môžeš stretnúť aj s označením Eclipse IDE. Skratka IDE označuje anglické spojenie Integrated Development Kit. V slovenčine má tento pojem označenie ako vývojové prostredie.

Vývojové prostredie (IDE) je softvér, ktorý používajú programátori v kombinácii s rôznymi programovacími jazykmi. Okrem Eclipse IDE poznáme aj množstvo ďalších vývojových prostredí, ako napríklad Visual Studio, Android Studio, pyCharm alebo IntelliJ.

Eclipse Java

Podľa toho, aký programovací jazyk používaš, musíš si vybrať aj správne vývojové prostredie. Eclipse Java, označovaný aj ako Eclipse JDT (Java Development Tools), slúži na vývoj akejkoľvek Java aplikácie.

Eclipse Java podporuje viacero pluginov, vďaka čomu môžeš vývojové prostredie neustále rozširovať.

Eclipse C++

Vývojové prostredie Eclipse môžeš používať aj s jazykom C a C++. Slúži na to projekt Eclipse C++, označovaný aj ako CDT. Poskytuje plne funkčné integrované vývojové prostredie založené na platforme Eclipse.

Java programátor používa Eclipse aj v jazyku PythonZdroj: msg life
Eclipse sa dá používať aj s jazykom PHP

Eclipse CDT má množstvo funkcií, vrátane editora kódov so zvýrazňovačom syntaxe, nástrojov na vizuálne ladenie, podpory vytvárania projektov a množstvo ďalšieho.

Eclipse PDT

Projekt Eclipse PDT, označovaný aj ako PHP, slúži na to, aby poskytol vývojové prostredie PHP pre platformu Eclipse. V prípade, že používaš programovací jazyk PHP, určite toto IDE využiješ.

Projekt PHP uľahčuje rozšíriteľnosť a celkové použitie. Poskytuje viacero funkcií, vrátane zvýraznenia a overenia syntaxe, kódovej navigácie, formátovania kódu či šablón pre kódy. Samozrejme, netreba zabúdať ani na poskytovanie samotného praktického ekosystému charakteristického pre Eclipse.

Eclipse Python

Samostatnou kategóriou je Eclipse Python. Spoločnosť neposkytuje projekt podporujúci tento jazyk, ako je to napríklad pri PHP alebo Python. Využiť však môžeš praktický plugin PyDev, ktorý ti umožňuje využívať Python v rámci platformy Eclipse. PyDev takisto podporuje jazyk Jython a IronPython.

Plugin PyDev poskytuje viacero funkcií, vrátane dokončenia a analýzy kódu, integrácie s Django a zvýraznenie syntaxe. Nechýba ani integrácia s Google App Engine a možnosť pridávania alebo odstraňovania komentárov.

Čo je Eclipse Foundation?

Spolu s Eclipse sa môžeš stretnúť aj s pojmom Eclipse Foundation. Ide o nadáciu a nezávislú neziskovú spoločnosť so sídlom v Kanade. Jej úlohou je riadiť komunitu vývojárov používajúcich softvér Eclipse.

Vývojové prostredie vzniklo v roku 2001, keď sa vytvorilo konzorcium s radou správcov. To malo podporiť vývoj Eclipse ako softvér s otvoreným kódom. Pôvodnými členmi konzorcia boli spoločnosti IBM, Borland, Merant, ONX Software Systems, Ration Software, Red Hat, SuSE, TogetherSoft a WebGain.

Java programátor využíva pri programovaní Eclipse Zdroj: msg life
Objav všetky výhody, ktoré má vývojové prostredie Eclipse

Eclipse dlho bojoval s najväčším konkurentom, ktorým bol Visual Studio od Microsoftu. V roku 2016 však spoločnosť Microsoft vyhlásila, že sa pripojí k Eclipse Foundation a podporí integráciu svojho programu Visual Studio. Urobila tak tým, že vývojárom používajúcim Eclipse poskytla plný prístup k Visual Studio Team Services.

Vedel si, že …

…názov Eclipse, čo v preklade znamená zatmenie, mal podľa niektorých naznačovať zatienenie populárneho vývojového prostredia Visual Studio od Microsoftu? V začiatkoch bol najväčším konkurentom Eclipse.

Eclipse Foundation poskytuje členom komunity štyri základné služby, a to:

  • správu IP,
  • rozvoj ekosystému,
  • IT infraštruktúru,
  • softvérový marketing.

Nadácia sa takisto zameriava na vytváranie prostredia pre rôzne projekty s otvoreným kódom a na to, aby slúžila komunite Eclipse.

Funkcie Eclipse

Eclipse má významné postavenie na trhu vývojových prostredí. Mnohým programátorom poskytuje potrebné funkcie a vďaka praktickým prvkom vie zjednodušiť prácu. O aké funkcie ide?

Vhodné pre množstvo programovacích jazykov

Kľúčovou vlastnosťou pre akýkoľvek typ vývojového prostredia je identifikácia funkcie a kľúčových slov pre konkrétny programovací jazyk. V Eclipse IDE máš k dispozícii pluginy dostupné pre takmer každý typ programovacieho jazyka. Vďaka tomu dokáže vývojové prostredie identifikovať kľúčové slová a pomôcť pri vývoji aplikácií.

Pracovný priestor pre všetko

Eclipse poskytuje praktický pracovný priestor, v ktorom si môžeš spojiť všetky projekty. Na jednom mieste máš tak uložené súbory, obrázky a ďalšie potrebné dáta, nehovoriac o tom, že práca a celkové spravovanie dát je jednoduché a rýchle. Pracovnému priestoru sa prispôsobíš za pomerne krátky čas.

Editory a rôzne zobrazenia

Vývojové prostredie Eclipse poskytuje editory a rôzne možnosti zobrazenia. Tieto náhľady sa nazývajú aj perspektíva. Pre každú konkrétnu skupinu údajov získaš samostatný náhľad. Takáto funkcia uľahčuje používanie a poskytuje vyšší komfort.

Java programátori zvládajú programovanie vďaka Eclipse jednoducho Zdroj: msg life
Eclipse prináša výhody začiatočníkom aj pokročilým

Skvelé aj pre väčšie projekty

Prostredie Eclipse je navrhnuté tak, aby zvládalo aj veľké developerské projekty. Ak teda pracuješ na niečom väčšom, môžeš sa rozhodnúť práve pre Eclipse IDE. Pri jeho používaní si môžeš byť istý, že ti poskytne potrebnú podporu.

Prečo používať Eclipse?

Z popisu Eclipse si mohol zistiť, aké výhody prináša tento softvér programátorom. Okrem nich ťa poteší aj ďalšími silnými stránkami, a to:

  • Mnohí používajú Elipse najmä vďaka možnostiam rozšírenia prostredníctvom pluginov. Vďaka nim môžeš v rámci tohto vývojového prostredia využívať okrem jazyka Java aj ďalšie, ako napríklad Python alebo C či C++.
  • Silnou stránkou sú aj pravidelné aktualizácie, ktoré od roku 2018 prichádzajú každý štvrťrok.
  • Inštalácia Eclipse je pomerne jednoduchá. V porovnaní s inými IDE softvérmi je asi najľahšia.
  • Mnohí používajú Eclipse aj kvôli jeho zjednodušenému užívateľskému rozhraniu. V ňom môžeš jednoducho programovať a vyvíjať aplikáciu s bohatými funkciami.
  • V rámci pracovného priestoru v Eclipse môžeš spájať viacero projektov dokopy.
  • Platforma Eclipse podporuje nástroje JPA a JSF. Takisto podporuje úpravu súborov XML.
  • Na platforme Eclipse nájdeš záložku zobrazenia servera. Pomocou nej môžeš aplikáciu nasadiť na ľubovoľný server podľa svojich potrieb priamo z vývojového prostredia.
  • Všetky potrebné pluginy, ktoré slúžia na rozšírenie Eclipse nájdeš veľmi jednoducho, a to na Eclipse Marketplace.
  • Eclipse poskytuje projekt Eclipse Web Tools Platform (WTP), ktorý disponuje nástrojmi pre vývoj webových stránok a Java EE aplikácií. Projekt zahŕňa grafické editory pre rôzne jazyky aj aplikácie na zjednodušenie vývoja. Nechýbajú mu ani nástroje na podporu nasadzovania, spúšťania a testovania aplikácií.
  • Veľkou výhodou Eclipse je takisto to, že je bezplatný. Pri jeho používaní sa nemusíš báť zbytočných výdavkov navyše.
Java vývojarka pracuje v prostredí Eclipse Zdroj: msg life
Eclipse je bezplatný nástroj, vďaka ktorému nebudeš mať zbytočné výdavky

Aké nevýhody má Eclipse?

Vývojové prostredie Eclipse má množstvo skvelých výhod. Nechýba mu však aj zopár mínusov, s ktorými musíš počítať. Sú to:

  • pomalší výkon – Eclipse má tendenciu fungovať pomalšie, ako niektoré iné vývojové prostredia,
  • občas zamŕza – v spojitosti s pomalším výkonom sa môžeš niekedy stretnúť aj s nepríjemným zamrznutím,
  • vyššia záťaž na RAM pamäť – v niektorých prípadoch môže Eclipse predstavovať veľkú záťaž na vyrovnávaciu pamäť RAM.

Oplatí sa Eclipse?

Eclipse je bezplatné vývojové prostredie, ktoré poskytuje veľa výhod a zaujímavých možností. V súčasnosti patrí medzi najpoužívanejšie IDE na trhu. Niet sa však čomu čudovať. Je vhodné nielen na menšie, ale aj väčšie projekty. Rozhodne sa ho preto oplatí vyskúšať, a to najmä v prípade, že používaš programovací jazyk Java. Na svoje si však prídeš aj pri jazyku Python či C++. Využi všetky výhody Eclipse a zjednoduš si svoju prácu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou msg life.

Značky: