Služba je aktuálne dostupná len pre iPhone a registrácia je podmienená pozvánkou.

Facebook, Instagram, TikTok a teraz Clubhouse. Rodina sociálnych sietí sa rozrástla o novú službu, o ktorej všetci hovoria. Je však popularita, ktorú získal Clubhouse, opodstatnená alebo je výsledkom skvelého marketingu?

Clubhouse sa aktuálne prezentuje ako exkluzívny produkt. Táto služba je momentálne dostupná iba vo forme mobilnej aplikácie pre iPhone a aby ste ju mohli používať, budete potrebovať pozvánku. Tu vám môže poslať váš kamarát – každý nový používateľ tejto sociálnej siete automaticky získa dve pozvánky a môže tak pozvať dvoch nových členov.

Clubhouse

Clubhouse si stiahnete z obchodu App Store. Na používanie tejto sociálnej siete budete potrebovať pozvánku. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

Čo je Clubhouse?

Clubhouse je sociálna sieť s dôrazom na audio. Nepíšete žiadne statusy, nezdieľate žiadne fotografie – celá interakcia prebieha vo forme audia. V praxi to znamená, že sa vám na domovskej obrazovke zobrazujú odporúčania na miestnosti, do ktorých sa môžete práve pripojiť a počúvať, o čom sa v nich ľudia rozprávajú.

Dalo by sa povedať, že Clubhouse funguje ako interaktívny podcast, ktorý počúvate naživo. V závislosti od nastavenia miestnosti sa môžete do diskusie aj zapojiť – keď sa cez tlačidlo v aplikácii prihlásite a administrátor miestnosti vám dá slovo. Prípadne budete iba počúvať, o čom sa rozprávajú aktívni členovia v miestnosti. A keď vás debata v miestnosti omrzí, môžete z nej kedykoľvek odísť a vstúpiť do inej.

Potenciál služby Clubhouse je pomerne veľký. Používatelia využívajú túto sociálnu sieť, aby diskutovali na všemožné témy v cudzích jazykoch, ale aj v slovenčine. Viem si však predstaviť, že túto platformu budú využívať hudobníci na interakciu so svojimi fanúšikmi – napríklad im zaspievajú pesničku alebo ich takýmto spôsobom zoberú do nahrávacieho štúdia, kde práve pracujú na novej hudbe.

Clubhouse rovnako predstavuje skvelú platformu na zdokonaľovanie sa v cudzích jazykoch. Táto sociálna sieť je ideálna na vytváranie diskusných klubov, v ktorých sa pravidelne stretávajú používatelia z celého sveta s natívnymi spíkrami a spoločne sa rozprávajú.

Clubhouse

Clubhouse ponúka na domovskej obrazovke rýchly prístup k aktuálnym diskusiám, funkciu vyhľadávania a kalendár s odporúčaniami na budúce diskusie. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

Ako funguje Clubhouse?

Clubhouse funguje jednoducho. Aplikáciu si stiahnete z obchodu App Store, prihlásite sa pomocou pozvánky, ktorú ste dostali od iného používateľa tejto služby a vytvoríte si váš profil. V rámci tvorby profilu si môžete nahrať fotografiu, napísať krátke bio a pripojiť vaše účty zo sociálnych sietí Twitter a Instagram.

Clubhouse vám následne zobrazí vaše kontakty, ktoré už službu používajú a navrhne vám, aby ste ich sledovali. Následne vám ponúkne známe osoby, ktoré môžete sledovať.

Po vytvorení profilu sa dostanete na domovskú obrazovku aplikácie, kde sa vám zobrazia aktívne miestnosti. Do hociktorej z nich sa môžete pripojiť a počúvať diskusiu. Keď ste v miestnosti, vidíte aktívnych členov a ostatných členov. Vaša interakcia sa obmedzuje na to, aby ste odišli z miestnosti (Leave quietly), pozvali do miestnosti váš kontakt (tlačidlo +) alebo sa prihlásili o slovo (ikona zdvihnutej ruky).

Na domovskej obrazovke sa vám v hornej časti zobrazia odporúčané udalosti, ktoré sa uskutočnia počas daného dňa. Takisto môžete ťuknúť na tlačidlo kalendára a získať tak ďalšie odporúčania na nadchádzajúce diskusie alebo vytvoriť svoju vlastnú udalosť. A k dispozícii je tiež vyhľadávanie – lupa v ľavom hornom rohu. Pomocou tejto funkcie môžete nájsť konkrétnych používateľov služby, diskusné kluby a diskusie, ktoré sa týkajú konkrétnych záujmov a tém.

Clubhouse

Clubhouse umožňuje pasívne počúvať práve prebiehajúce diskusie. Po virtuálnom zdvihnutí ruky a po schválení administrátorom sa môžete do diskusie zapojiť aj aktívne. Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT

Počúvať môžete iba v reálnom čase, diskusie sa nenahrávajú

Dôležitou informáciou v súvislosti s Clubhousom je, že diskusie sa nenahrávajú a ani nezaznamenávajú. V praxi to znamená, že počúvať ich môžete iba naživo – vtedy, keď práve prebiehajú. Uvidíme, či sa to časom zmení, avšak aktuálne nie je možné pristupovať k diskusiám zo záznamu.

A pokiaľ chcete vytvoriť vlastnú diskusiu, stačí ťuknúť na tlačidlo Start a room na domovskej stránke aplikácie. Môžete vytvoriť miestnosť, do ktorej sa bude môcť pripojiť ktokoľvek, miestnosť iba pre ľudí, ktorých sledujete alebo uzavretú miestnosť, do ktorej pozvete ľudí podľa vlastného výberu.

Predpokladám, že Clubhouse bude časom dostupný aj pre Android a vytvorenie používateľského konta už nebude vyžadovať pozvánku. Dovtedy odporúčam túto sociálnu sieť používateľom, ktorí radi počúvajú podcasty alebo diskutujú, resp. oboje. Samozrejme za predpokladu, že získate pozvánku.

Google Play

Clubhouse je aktuálne k dispozícii iba pre iOS

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/ochrante-si-pouzivatelske-konta/108409

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit