Tieto danosti sú u dnešných telefónov výnimkou.

Za posledných 10 až 12 rokov telefóny nielen rozmerovo narástli, ale súčasne prišli o používateľsky vymeniteľné batérie, sloty na pamäťové karty či 3,5 milimetrový jack port na pripojenie slúchadiel. Tieto vlastnosti sú už u topmodelov a v strednej triede veľkou zriedkavosťou a aj v prípade lowendov ide skôr o výnimku.

Jednou z nich je TCL Ion X, ktorý sa podľa špecifikácií radí práve medzi telefóny nižšej triedy. Poháňa ho nie príliš výkonný čipset Helio G25 4G, doplnený 3 GB pamäte RAM a 32 GB vnútorným úložiskom. To je na dnešnú dobu skutočne málo, takže microSD karta sa fakt hodí.

Na dnešnú dobu ide o vcelku neveľký telefón, keďže má uhlopriečku displeja šesť palcov. Fotoaparát parametrami takisto neohúri, v prípade toho hlavného ide o 13 Mpx snímač a na prednej strane je 5 Mpx selfie kamera.

Batéria má kapacitu 3000 mAh, čo tiež nie je veľa. Jedinou výhodou je tak možnosť jej výmeny priamo používateľom. Len pre zaujímavosť, v prípade telefónu Galaxy Note 4 sme si pred nejakými ôsmimi rokmi menili batériu, ktorá stála 12 eur (originálna od Samsungu). Dnes by sme za takýto úkon v servise zaplatili násobne vyššiu sumu.

TCL Ion X sa bude predávať v obchodnej siete Metro, avšak zatiaľ len v Spojených štátoch amerických. Nie je jasné, či sa dostane aj k nám do Európy.

V každom prípade, používateľsky nevymeniteľné batérie hnevajú aj Európsku úniu, ktorej orgány chcú výrobcom legislatívne prikázať, aby túto možnosť do telefónov vrátili. Celkom si však nevieme predstaviť, ako na to zareagujú a celkom sme zvedaví, ako sa s touto úlohou popasujú.

Zdroj: AndroidAuthority.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.