Ako funguje HEPA filter a na čo je dobrá ionizácia vzduchu?

Čistička vzduchu je zariadenie, ktorého úlohou je odstraňovať nečistoty z miestnosti a starať sa o zlepšenie kvality vzduchu. Jednoducho by sa dala čistička vzduchu opísať ako výkonný ventilátor spojený s filtrom na zachytávanie nečistôt.

Odborníci tvrdia, že čistička vzduchu dokáže odstrániť až 99,7 % patogénov z ovzdušia. Patogény sú mikroorganizmy – parazity, ktoré oslabujú živý organizmus svojho hostiteľa a dokážu vyvolať alebo spôsobovať ochorenie u ľudí, živočíchov a rastlín.

Existuje niekoľko typov čističiek vzduchu, ktoré dokážu odlišným spôsobom filtrovať vzduch.

V našom článku sa pozrieme na 2 populárne typy čističiek vzduchu: čističky s Hepa filtrom a čističky s ionizátorom.

Čistička vzduchuZdroj: Klarstein
Čistička vzduchu

Čističky vzduchu s HEPA filtrom

Počuli ste už o HEPA filtri? Nejde o žiadnu novinku. HEPA filter poznáme už od vynájdenia atómovej bomby, teda z čias 2. svetovej vojny. Skratka HEPA filter je odvodená z anglického názvu High Efficiency Particulate Air, teda ide o vysoko účinný filter vzduchových častíc. HEPA filtre vďaka svojim skelenným alebo plastovým vláknam dokážu odstrániť zo vzduchu mikročastice veľkosti nad 0,3 mikrometrov. Je dokázané, že HEPA filtre zachytia viac ako 99,5 % všetkých častíc zo vzduchu vrátane vírusov, baktérií, spórov plesní, prachu, dymu, peľu a alergénov.

Tu sa naskytá otázka v súvislosti s koronavírusom – Dokáže HEPA filter zachytiť vírus?

Vírusy sú veľkostne menšie v porovnaní s baktériami, môžu mať veľkosť od 0,02 do 0,4 mikrometrov. Ak ste pozorne čítali, odpoveď na otázku, či dokáže HEPA filter zachytiť koronavírus už tušíte – nedokáže. Koronavírus sa veľkostne pobyhuje od 0,06 mikrometrov do 0,22 mikrometrov.

Výhody čističky vzduchu s HEPA filtrom

  • vysoká účinnosť (zachytia viac ako 99,5 % škodlivých častíc zo vzduchu)
  • zlepšujú kvalitu vzduchu
  • znižujú zaťaženie organizmu
  • zachytené nečistoty filter neprepustí
  • majú dlhú životnosť

Nevýhody čističky vzduchu s HEPA filtrom

  • nutná výmena HEPA filtra (alergikom sa odporúča meniť filtre každých 30 až 90 dní)

Čističky vzduchu s ionizátorom

Ionizátor kyslíka obohacuje vzduch iónmi, na ktoré sa naviaže kyslík, a tak sa vytvoria záporne nabité častice – anióny. Na anióny sa zase naviažu baktérie, prach a iné patogény z kyslíka. Jednotlivé škodlivé čiastočky sa na seba naviažu a vytvoria zhluky prachu, ktoré sa zachytávajú pomocou iného filtra – napríklad HEPA filtra.

Čistička vzduchuZdroj: Klarstein
Čistička vzduchu

Ani čistička vzduchu s ionizátorom patogény a baktérie nie je schopná zabiť, dokáže ich ale zachytiť a znemožniť im dostať sa späť do vzduchu. Ionizátor celkovo zlepšuje  kvalitu vzduchu, nakoľko dokáže taktiež eliminovať pachy a dym z ovzdušia, taktiež zlepšuje okysličenie krvi, avšak bez čističky vzduchu nemôže plniť svoju funkciu. Na to, aby bolo ionizovanie vzduchu účinné, je potrebné vzduch filtrovať pomocou čističky vzduchu. V opačnom prípade sa anióny s baktériami usadia na zemi, nábytku a často aj na našich pľúcnych mechúrikoch.

Čím väčší počet aniónov, tým nižší počet mikróbov, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu, čo predstavuje vhodné prostredie najmä pre alergikov a astmatikov. Vysoká koncentrácia aniónov je typická pre miesta, ako sú soľné jaskyne.

Výhody čističky vzduchu s ionizátorom

  • zlepšenie kvality vzduchu aj krvného obehu
  • pomáhajú znižovať tlak a rozširovať cievy
  • dokážu eliminovať zápach a dym
  • HEPA filter je vysokoúčinný a dokáže zachytiť a imobilizovať až 99,5 % patogénov

Nevýhody čističky vzduchu s ionizátorom

  • ionizovaním vzduchu sa uvoľňuje do ovzdušia aj ozón, hoci ide o veľmi malé množstvo, ktoré neškodí zdraviu, niektorých ľudí to môže odradiť.
Čistička vzduchuZdroj: Klarstein
Čistička vzduchu

Ako dosiahnuť čo najlepšiu efektívnosť čističky vzduchu u vás doma?

  • Čističku vzduchu si vyberte podľa rozmerov miestnosti, kam ju chcete umiestniť. Dôležitým parametrom je výkon čističky. Ten si určíte na základe jednoduchého výpočtu: objem miestnosti (dĺžka x šírka x výška miestnosti) vynásobený príslušnou hodnotou (pre alergikov je to hodnota 4 – 5, pre ostatných 2,5 – 5). Výsledok sa udáva v jednotkách m³/ hod.
  • Aby boli čističky s HEPA filtrom čo najefektívnejšie, vyžadujú si výmenu filtra každých 30 až 90 dní.
  • Dbajte o to, aby ste v miestnosti s čističkou vzduchu nemali príliš veľa textílie, ako sú koberce, záclony, deky, kožušiny,… Prach usadený v textíliách sa do čističky nedostane.
  • Pri výbere si všímajte aj hlučnosť čističky vzduchu. Hodnota by nemala presahovať 50 db.
  • Čističky vedia eliminovať dym a zápach, ak však fajčíte v miestnosti, čistenie vzduchu nebude efektívne.