V niečom prinesie zjednodušenie života, v inom zase komplikácie.

Digitálne euro je niečo iné ako vaše „digitálne“ eurá na bankovom účte. O digitálnom eure v zmysle neskromných výhod a iných podobne zameraných interpretácií sa dozviete na stránke Európskej centrálnej banky v Slovenskom jazyku. Zatiaľ sme od júla vo výskumnej fáze a bude trvať 24 mesiacov.

Je to mena, niečo podobné ako kryptomeny, ktoré budú zapisované v blockchaine. Zabudnite na to, že budú fungovať ako deflačná mena typu Bitcoin. Digitálne euro prinesie ešte väčšie šafárenie s peniazmi, resp. lepšie povedané platidlom. Bitcoinu je limitovaný počet 21 000 000. Neznamená to ale, že je ho málo.

Na pohľad 21 miliónov neznie príliš sebaisto, keď si zoberiete počet ľudí na planéte. Avšak 1 BTC sa dá deliť až na 0.00000001 BTC. Tá jednotka na konci je niečo ako 1 cent, no cent to nie je, keďže cent znamená stotina. Najmenšia hodnota sa označuje ako 1 Satoshi. Je to 1 sto milióntina Bitcoinu. To len, aby ste mali predstavu, ako je to s tým Bitcoinom a prečo čo uvádzame v súvislosti s digitálnym eurom.

Bitcoinu ako takého viac nebude, iba ak by došlo k tzv. hard-forku, teda akémusi rozdeleniu meny. Osud coinov ako BTC Cash či Bitcoin Classic, asi nestoja za zmienku, nie je to BTC a ani nebude. Nech už odklonení rôzny počet, pravá podstata BTC je stále len jedna. Môžete si vymyslieť „xyBTC“ ale s vysokou pravdepodobnosťou pôjde len o ďalší zbytočný coin.

Toto ti prikazujem kúpiť

Toto ale nebude platiť pre digitálne euro a vlády ho budú mať neobmedzené množstvo. Sú ale ďalšie pálčivejšie prípady toho, akú nadvládu budú mať štátne orgány.

Zatiaľ sa len veľmi málo diskutuje o tom, aké riziká v praxi so sebou takáto mena prinesie. Je to z neznalosti alebo slabej predstavivosti? Tak či onak, „vynálezci“ digitálneho eura ju majú aj za vás a rozhodne nebude fungovať pre vás.

Predstavte si, že by vám v budúcnosti vláda alebo inštitúcia blokovala takéto digitálne platidlo a určovala pomerovú časť vašich výdavkov. Napríklad by ste mali viac nakupovať elektroniku, dostanete lepší „osobnostný“ kredit pri nákupe drahšej elektroniky alebo zeleniny z nášho regiónu atď. Nezmysel, či utópia? Už teraz si o vás banky a inštitúcie robia kreditový systém. Nemyslite si, že nie.

Blockchain ako taký je síce len spôsob zapisovania databázových údajov, no technická realizácia bude otvorená ďalším možnostiam, ako doprogramovať ďalšie „funkcie“. Napríklad nebudete môcť kúpiť letenku alebo iný typ tovaru, ak ste nesplnili nejaké podmienky. To aké to budú je ešte skoro teraz špecifikovať, bolo by to nefér osočovanie iniciatívy digitálneho eura a konšpirovanie.

Už teraz je jasné, že digitálne euro ako občania nepotrebujeme, komu sa teda hodí? To, kde ste peniaze minuli, vedia inštitúcie už teraz. Stačí použiť kartu, stačí použiť vernostnú kartu na nakupovanie v obchodoch. Vernostné karty sú čistý „tracking“ vašich zvyklostí a firmy si o vás vytvárajú dáta, podobne ako Facebook. Tu ale čo presne nakupujete a v akých časoch.

Digitálne všetko

Na digitalizácii by nemuselo byť nič zlé, no digitálne euro a podobne aj dolár alebo digitálny Jüan budú nástroje na lepšie manipulovanie ľudí a ich sledovanie. Zablokovať vám v budúcnosti peniaze je silný nástroj, ako vám poriadne znepríjemniť život a udržať vás „poslušných“.

Ako jedna z výhod sa ukazuje, že banky už nebudú musieť tlačiť nové peniaze. Vlastne už ani dnes ich netreba veľmi tlačiť. Stačí ich „kvantitatívne“ uvoľniť a v budúcnosti do blockchainu.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.