Meme coin, ktorý zastupuje absurditu mnohých projektov v kryptomenách.

Ide o kryptomenu (klon Litecoinu na základe open-source kódu) z roku 2013, ktorá má vo svojej ikone obrázok psieho plemena Shiba Inu. Áno, dokonca aj samostatná kryptomena Shiba Inu existuje. Neuveriteľné ale je to tak. Pôvodný pokus o žart prerástol do zábavky, ktorej sa chytil Elon Musk a ľudia s vidinou rýchleho zbohatnutia. Niektorým sa to aj podarilo. Podľa webu ghacks.net je Dogecoin charakteristický svojimi cenovými skokmi. To ale nie je prípad iba tohto coinu. Neregulovaný svet kryptomien nimi priam prekvitá.

Problém alebo aj odhalenie základnej charakteristiky a „sily“ tohto coinu ukazuje Elon Musk, ktorý si ho zobral pod patronát a svojimi tweetmi neuveriteľne hýbe cenou. Je to človek, ktorý niečo dokázal, no táto jeho hra s publikom a fanúšikmi coinu je viac na smiech.

Stačí jeden príspevok a Dogecoin začne pumpovať a naberať na hodnote. Imaginárnej hodnote predovšetkým. Pôvodne išlo o žart či zábavný coin, avšak fanúšikmi bol využívaný ako forma prepitného alebo ako mikrotransakcie na sociálnych sieťach. Podobný coin je BAT, ktorý používa napríklad aj prehliadač Brave. Ten ale nie je tak ovplyvnený Elonom Muskom a v košiari bezvýznamných kryptomien sa dá považovať menej bezvýznamnú.

Dogecoin je odnož Litecoinu a Litecoin je zase postavený na bitcoinovom kóde, Doge nemá s filozofiou BTC nič spoločné. Jeho hodnota je určená náladou trhu a BTC má finálny počet 21 mil. Dogecoin obmedzenie zásoby mincí nemá a každú minútu vznikne 10 000 nových coinov. Aj cez našu kritiku je to jedna z najviac obchodovaných mincí. Kapitalizácia v roku 2021 presiahla 70 mld. USD, teraz je nad 11 mld. dolárov. Podľa webu CoinMarketCap je z tohto hodnotenia na 8. mieste.

Táto kryptomena môže byť nenávidená a odborníkmi oprávnene odsudzovaná, no aj tak ľudia chcú a obchodujú s ňou. Je ale vysoko riziková a nákupy odporúčame len vtedy, keď viete, čo robíte. To len s financiami, ktoré ste ochotní v tomto riziku stratiť. Ako zábavka pre Elona Muska a veľkú populáciu na internete má podľa kapitalizácie veľký úspech.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.