Vymyslený text má svoj pôvod v roku 45 pred Kristom.

Ide o dobre známy text nazvaný ako Lorem Ipsum. Môžete ho vidieť na niektorých nedokončených stránkach, kde je vyplnená určitá časť. Autor bude mať predstavu, ako bude daný text v objekte stránky vyzerať. Používa sa, aby bola textová oblasť vykreslená čo najvernejšie. Najčastejšie by malo ísť o spleť náhodných zvláštnych znakov pseudo latinského textu.

Náhodné slová pospájané do zdanlivo zmysluplných viet vytvárajú ilúziu celistvosti textu. Je vysoká pravdepodobnosť, že sa bude podobať na bežné texty, ktoré používame. V prípade, že by text obsahoval slová zložené povedzme z 5 písmen a oddelené medzerou, prípadne niekoľko slov, ktoré by sa periodicky opakovali, vyzeralo by to veľmi umelo. Lorem Ipsum by mal pôsobiť konzistentne a dať celému textu ako aj rozloženiu striedaniu dlhých a krátkych slov uveriteľný dojem.

Na takýto text existuje niekoľko generátorov a využiť môžete napríklad generátor na stránke Lipsum, Je to skratka od plného pomenovania zo slov Lorem Ipsum. Generovanie textu nie je nevyhnutné a použiť môžete akýkoľvek reálny text. Aj ten vám dá predstavu o tom, ako bude konkrétne textové pole alebo časti na webovej stránke vyzerať. Sú prípady, kedy potrebujete prezentovať ukážku textu verejne a nehodí sa použiť text iných materiálov. To by mohlo pútať pozornosť, ktorú nechcete.

lorem ipsumZdroj: Lipsum.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.