Zmena sa začne aplikovať od budúceho mesiaca.

Od augusta bude Google vyžadovať, aby sa nové aplikácie uvedené v Obchode Play zverejňovali vo formáte Android App Bundle (AAB), a nie vo formáte APK, ktorý je súčasťou operačného systému od jeho vydania. Prečo však táto zmena?

Momentálne balíčky aplikácií AAB podporuje iba Obchod Play. Google samozrejme Android App Bundle označuje ako aktualizáciu, pričom formát bol predstavený v roku 2018 a predstavuje spôsob distribúcie menších aktualizácií používateľom.

Servery Play dokážu zistiť, aký jazyk, rozlíšenie obrazu a ďalšie zdroje sú pre konkrétne zariadenie potrebné, a vytvorí prispôsobený súbor presne pre potreby používateľa. Bežný APK súbor musí byť optimalizovaný pre viaceré zariadenia a preto obsahuje aj zdroje, ktoré používateľ nepotrebuje.

Zaujímavou funkciou balíčkov AAB je, že aplikáciu je možné rozdeliť na menšie časti. Táto filozofia sa dá dobre znázorniť na hrách. Pokiaľ si chcete hru vyskúšať a prejsť iba zopár levelov, zvyšok hry vôbec nepotrebujete, takže ju nie je potrebné sťahovať. Zvyšok hry si môžete stiahnuť neskôr prostredníctvom Play Asset Delivery.

Týmto spôsobom Obchod Play zistí, ktoré podklady z hry sú pre vaše zariadenie najlepšie, a napríklad pre zariadenie nižšej strednej triedy neponúkne textúry s vysokým rozlíšením, čo aj zníži celkové nároky na prenos dát. Formát App Bundle je prirodzene otvorený zdrojový kód, takže si ho môžu osvojiť aj iné obchody s aplikáciami.

Zmena sa týka iba nových aplikácií zaradených do Obchod Play, staršie tituly bude aj naďalej možné aktualizovať prostredníctvom APK súborov.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Nechcete, aby vám Google čítal maily? Takto mu v tom zabránite

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.