Čo je to vlastne blockchain (BC)?

Okolo tejto technológie existuje veľa povier a mýtov. Nie je to Bitcoin a dokonca to nie je ani kryptomena. Faktom ale je, že Bitcoin využíva blockchain. Je to ale reťaz blokov, presne tak ako hovorí anglické pomenovanie. Zároveň je to distribuovaná databáza.

Databáza založená na BC uchováva časť dát alternatívnym spôsobom ale nemá ambíciu nahradiť tradičné riešenie. Na záznamy o transakciách (kto, kedy, ako, prečo, koľko) je vhodná. Jedna DB môže obsahovať rôzne typy tabuliek. Vždy je to až aplikácia, ktorá  si z nej vyberá potrebné dáta.

Zaujímavou víziou je, že celý svet by mohol tvoriť jeden BC.

Na rozdiel od tradičnej databázy, blockchainovú databázu nikto nevlastní. To znamená, že dáta zapísané do BC sú viditeľné pre ostatných a nedajú sa meniť. Udržuje integritu dát, avšak neurčuje to, či je tam zapísaná pravda alebo nepravda. Základom ale je, že dáta sa spätne meniť nedajú. Ak totiž nastane podvod, záškodník ho mení až dodatočne. V tomto prípade, úprava nejakých dát, napríklad hodnota transakcie.

V súvislosti s BC sa hovorí aj o ťažbe, ak BC prepojíme s použitím v rámci kryptomeny. Grafické karty išli na odbyt, avšak globálne riešime veľký dopad na životné prostredie. Karty na validovanie transakcií majú vysokú spotrebu elektrickej energie. Samotná technológia blockchainu však nie je tak energeticky náročná, záleží od jej implementácie.

Jedna z možných výhod BC je možné ukázať na príklade kontroly veku:

Základná otázka – mal alebo nemal viac ako 18 rokov?

  • Predavač chce overiť vek nakupujúceho v obchode
  • Nakupujúci mu dá občiansky preukaz
  • Predavač ale vidí viac údajov ako len vek na základe dátumu narodenia.
  • Okrem iného vidí už aj dátum narodenia
  • Ako predavač v budúcnosti dokáže, že dôveryhodne preveril či je nakupujúca osoba staršia alebo mladšia ako 18 rokov?

Práve na toto je blockchain databáza, aby sa do nej zapísali údaje a nedali sa spätne meniť bez toho, aby to nebolo viditeľné.

Blockchain je dnes veľmi propagované slovo. Nie vždy je tento typ databáze vhodný. Na to, aby ste sa mohli rozhodnúť, aký typ databáze použiť, je vhodné odpovedať si cez štandardizovaný schematický diagram. V ňom totiž nájdete odpovede na to, kedy použiť bežný, manažovateľnú alebo napríklad šifrovanú databázu.

EY ponúka nástroje a analýzu toho, či sa na daný projekt hodí založiť do blockchainu. Okrem toho EY poskytne aj tzv. cost analýzu celého projektu, ktorý by bol postavený na blockchaine. Výsledkom môže byť funkčný prototyp aplikácie, na ktorej sa bude dať demonštrovať jej prínos na danej BC platforme.

Prečítajte si aj:

 

HTC Exodus: Blockchain smartfón s vlastnou kryptopeňaženkou sa predstaví už čoskoro

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.