Funkciu Dolby Vision podporujú viaceré moderné televízory a filmy s týmto štandardom nájdete u nás napr. na Netflixe (s drahším predplatným) alebo na Disney+. Existuje aj štandard Dolby Vision IQ. ktorý prináša ďalšie vylepšenie.

Príjemný zážitok zo sledovania

Táto nová funkcia sa vyskytuje v niektorých televízoroch HDR. Jej hlavnou funkciou je automatická zmena nastavenia zobrazenia v televízore na základe svetelných podmienok v miestnosti. Dolby Vision IQ je zabudovaný softvér, ktorý prispôsobí obraz tak, aby vyzeral čo najlepšie pri aktuálnych svetelných podmienkach a zároveň aj znižuje odlesky. Výsledkom je príjemný zážitok, živé farby a hlbšia čierna v obraze.

Krásny kontrast na OLED displeji s využitím Dolby VisionZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Krásny kontrast na OLED displeji s využitím Dolby Vision

Za Vision IQ stojí spoločnosť Dolby a niektorí výrobcovia televízorov s cieľom priniesť divákom presne taký zážitok na svojich televízoroch ako to zamýšľal tvorca sledovanej zábavy. Pri sledovaní televízora v jasnej miestnosti bez prispôsobenia vám totiž môžu uniknúť niektoré tmavšie detaily. Samozrejme, môžete to kompenzovať v nastaveniach zobrazenia televízora, ale Vision IQ to robí automaticky, takže nemusíte robiť nič len sledovať obraz.

Princíp činnosti

Spoločnosť Dolby pri tejto technológii využíva snímače okolitého svetla vo vnútri televízora, ktoré zisťujú úroveň jasu v sledovanej miestnosti. Vision IQ potom automaticky prispôsobí displej tak, aby sledovaný obsah vyzeral čo najlepšie. Funguje to pre živé i streamované vysielanie ale aj pre hry. Ak sledujete program plný snehu alebo pláž počas slnečného dňa a potom prepnete na kanál, ktorý zobrazuje niečo tmavé, napríklad akčnú scénu, Vision IQ prispôsobovať spracovanie obrazu tak, aby obsah vyzeral čo najlepšie.

Dolby Vision IQ samozrejme berie do úvahy aj metadáta sledovaného obsahu. Metadáta, teda popis obrazu na obrazovke, pridáva kolorista vytváranej zábavy. Tieto metadáta sa používajú na to, aby obraz vyzeral na televízore presne tak, ako to zamýšľali tvorcovia.

Kombinácia týchto prvkov umožňuje potom zaistí sýte farby a optimálny jas obrazu. Nastavenia sa menia pri každej scéne, nie je teda možné túto technológiu nahradiť manuálnym nastavením.

Dolby Vision vs. Dolby Vision IQ

Dolby Vision je špeciálny formát HDR, ktorý sa líši od open-sourse formátu HDR10. Dolby Vision je podporovaný len na určitých displejoch a tvorcovia platia licenčné poplatky spoločnosti Dolby, aby bol ich obsah podporovaný týmto HDR formátom. Vision využíva dynamické metadáta na automatické prispôsobenie obrazu scénu po scéne.

Dolby Vision IQ má navyše snímač okolitého svetla v televízore na automatické nastavenie kvality obrazu HDR na základe jasu miestnosti.

Dolby Vision IQ v porovnaní s bežným obrazom Zdroj: Dolby
Dolby Vision IQ v porovnaní s bežným obrazom

Čo reálne potrebujete na Dolby Vision IQ?

Ak chcete využívať Dolby Vision IQ, musíte mať televízor, ktorý podporuje tento nový formát HDR. Podporujú ho niektoré drahšie modely značiek LG, Panasonic, Hisense a TCL. Sony a Philips sa sústreďujú na to, aby vytvorili podobný efekt vlastnými technológiami.

Samsung je zatiaľ rozhodnutý Dolby Vision vôbec vôbec nepodporovať a namiesto toho bude podporovať formáty HDR10+ Adaptive s otvoreným zdrojovým kódom, ktoré sú konkurenciou pre Vision IQ.

Vyplatí sa to?

V rámci našej prezentácie televízorov značky Philips, Panasonic a Samsung máme osobné skúsenosti s tým, ako vyzerá obraz v Dolby Vision (IQ) a HDR10+. Dolby Vision prináša najvyššiu kvalitu, ale nezabúdajte, že aj zdroj obrazu musíte mať v tomto formáte. IQ k tomu prináša automatické prispôsobenie okoliu, čo je fajn. Avšak nájsť viditeľné rozdiely medzi tým, ako vyzerá obraz s Dolby Vision IQ a HDR10+ Adaptive znamená dať si konkurenčné televízory vedľa seba a sústrediť sa na rozdiely. Pri bežnom sledovaní samotného televízoru rozdiely skôr nenájdete. Je ale viditeľný rozdiel medzi tým, či sledujete obraz s podporou niektorého formátu HDR, alebo ste úplne bez neho.

Zdroje: vlastné, Dolby, MakeUseOf

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.