NFT alebo non-fungible (nezameniteľný) token súvisí s modernou formou predaja umeleckých diel, ktoré si môžete kúpiť a mať výhradné právo byť k danému dielu priradený. Pritom dielo existuje len v digitálnej podobe.

Vlastníte len právo byť priradený k dielu

Je to výsledok prirodzeného vývoja, keď sa umelci presunuli do digitálnej podoby a hľadali spôsob, ako na svojich dielach zarobiť tak, ako to robili ich predchodcovia s fyzickou podobou diela. Za NFT môže stáť umelecké dielo ako obrázok, zvuk, video alebo iný počítačový súbor. NFT je v podstate unikátny certifikát, ktorý nie je možné skopírovať a predstavuje istú obdobu toho, keď vlastníte dané dielo vo fyzickej podobe.

Ako vlastník NFT jednotky môžete jednoznačne dokázať, že toto dielo je skutočne priradené vašej osobe. V skutočnosti má však autorské práva na samotné dielo len pôvodný autor, a preto aj v tomto článku hovoríme o práve byť k dielu priradený. Z hľadiska autorských práv cez NFT nevlastníte doslova nič. Vysvetlíme to ešte podrobnejšie.

Takto vyzerali prvé diela s predanými NFT
Takto vyzerali prvé diela s predanými NFT

Blockchain a miesto v databáze

S NFT totiž súvisí aj téma blockchainu, čo je decentralizovaná databáza, ktorá uschováva neustále sa rozširujúci počet záznamov. Údaje v nej sú chránené práve vďaka decentralizácii a tiež vďaka vzájomnej kontrole pomocou počítačov. Hneď ako sa NFT dostane na blockchain, transakcia s dielom sa stáva viditeľnou. Tak je možné sledovať, kto dané NFT kúpil, kto ho práve teraz vlastní a za čo ho kúpil.

Ako sme spomenuli, cez NFT nezískavate autorské právo na dielo. Získate len unikátne miesto v databáze na blockchain, ku ktorému je toto dielo priradené. Toto miesto sa označuje ako Token a nemôže byť žiadnym spôsobom zameniteľné (non-fungible). Ide teda o nezameniteľný token NFT. Toto miesto sa nedá skopírovať, zduplikovať alebo vytvoriť znovu, dá sa len predať.

NFT určite nie je kryptomena, aj keď za vlastníctvo takýchto digitálnych diel sa obyčajne platí kryptomenami, najčastejšie je to v tomto prípade Ethereum. Keďže každé dielo je jedinečné, nemôžete ho zameniť za iné umelecké dielo.

Jeden originál ale veľa kópií

Podobne ako pri fyzickom umeleckom diele, aj tu môže existoval veľa jeho kópií, ktoré „vlastnia“ rôzni ľudia, ale originál je len jeden. O jeho originalite diela v digitálnej podobe niet pochýb. A aj vy ako majiteľ NFT technicky môžete svojim známym poslať dané dielo a informáciu o tom, že práve vy ste ten/tá, ktorá je momentálne k tomuto dielu priradená.

S NFT dátami sa dnes bežne obchoduje, existujú na to špecializované burzy. Ľudia dnes kupujú NFT za šialene vysoké sumy. Nie sú výnimkou sumy vyše pol milióna eur za gif súbor s podobizňou populárnych mačiek Nyan Cat. Zakladateľ Twitteru predal jeden zo svojich prvých tweetov za necelé tri milióny dolárov.

Lindsay Lohan gratuluje fanúšikovi k nákupu NFT
Lindsay Lohan gratuluje fanúšikovi k nákupu NFT

Nie je to len o výtvarných dielach

Využitie NFT je však širšie. Napr. módni návrhári a výrobcovia vybavujú svoje diela práve pomocou NFT, pričom tokeny tu slúžia na overenie originality produktu. NFT sa dá využiť aj pri hrách na nákup zberateľských predmetov.

A samozrejmosťou je aj snaha rôznych špekulantov na NFT zarobiť. Ako sme naznačili, existuje dosť široká skupina, ktorá je ochotná za diela od niektorých celebrít zaplatiť tisíce eur, a to je živná pôda pre špekulácie. Dokonca už existuje aj pojem investičné NFT – je to spôsob ako uchrániť svoje financie pred infláciou práve nákupom NFT. To je prirodzene veľmi rizikový šport, ale môže sa vyplatiť. Skutočne existuje veľa online tržníc, kde sa s NFT obchoduje.

Investovať do NFT?

Otázka znie, prečo by ste vôbec mali platiť za niečo, čo si vlastne môžete pár kliknutiami uložiť do počítača a pri jeho zobrazení alebo prehrávaní získate rovnakú podobu ako má originál označený NFT. Technicky vám v tom nič nebráni.

Ide o skôr pocit, že len vy ako majiteľ NFT máte k danému dielu právo priradenia a s ním môžete ďalej obchodovať. K danému dielu máte výnimočný status.

NFT v skutočnosti vzniklo na základe viery v túto technológiu. Je to zároveň nástroj pre umelcov, ktorí môžu vďaka tomuto systému ľahšie predať svoje diela online.

Vytvorenie NFT

Proces tvorby NFT sa nazýva minting, čo si môžete predstaviť ako spísanie istej formy zmluvy, ktorú uložíte na blockchain sieť. Vytvoriť zmluvu môžete na viacerých platformách ako Nifty Gateway, SuperRate alebo OpenSea. Tvorca NFT pritom dostáva tantiémy z každého ďalšieho predaja. Zarába teda doživotne, a to je pomerne lákavé, ak sa dané dielo uchytí. Na blockchain sa pritom ukladá len NFT a nie samotné umelecké dielo. Proces vytvorenia NFT nie je zadarmo a typická cena za vytvorenie nového NFT je v prepočte 70 eur.

Tak investovať či nie?

Podobne ako na kryptomenách aj na NFT môžete zarobiť, ale oveľa viac ľudí prerobí. Najviac NFT sa predáva za sumu okolo 15 eur a na to, aby ste vôbec pokryli svoje náklady budete čakať roky. Sú ale prípady, keď ľudia na NFT zarobili ihneď.

Ako teda na to a na NFT zarobiť? Jednoducho povedané, musíte kúpiť niečo, čoho je na internete aktuálne málo, ale neskôr sa stane z pôvodného autora niekto významný. Potom zarobíte aj na ďalšom predaji a čím viac sa dielo predáva, tým viac zarobí aj tvorca NFT. Musíte teda sledovať autorov a tímy, ktoré sú za nimi a odhadnúť ich budúci vývoj. Jednoducho povedané, musíte im veriť podobne ako je to pri konských pretekoch.

NFT má pred sebou ohromný vývoj a v podstate mení pomery v umeleckej brandži od základov. Blockchain a všeobecne obchodovanie s NFT je pritom kompletne anonymné, takže u niektorých ľudí ide o skvelý spôsob na pranie špinavých peňazí. S tým treba počítať.

NFT
NFT

Stojí to veľa energie

Negatívnym aspektom tejto technológie je jej spomenuté naviazanie na blockchain, ktorý spotrebováva obrovské množstvo elektrickej energie. Preto sa ozývajú kritici, ktorí tvrdia, že obchodovanie s NFT prispieva k prehlbovaniu klimatickej krízy.

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.