Tiež mať pre fanúšikov niečo navyše k svojej tvorbe a osobnosti.

Rozprávali sme sa s Patrikom Vrbovským o digitálnom umení, svete NFT ako aj jeho očakávaniach a najmä o tom, čo by to malo priniesť jeho fanúšikom.

Niečo, čo bude mať hodnotu, nebude prvoplánové a bude tvoriť súčasť značky umelca. NTF má odštartovať premiéra videoklipu, ktorý je rozdelený na 10 000 častí NFT a fanúšikovia si ho budú môcť stiahnuť zadarmo.

K populárnym NFT projektom sa dostáva aj raper a umelec Patrik Vrbovský, známy ako Rytmus. Jeho kolekcia NFT sa zaradí k ďalším NFT projektom umelcov alebo športovcov. V lete oznámila svoj vstup do sveta NFT platforma Legacy s niekoľkými osobnosťami športovej scény, okrem iných s vlastnými tokenmi aj Anastázia Kuzminová.

Nemám na nástenke napísané, že musím byť všade prvý.

Rytmus a NFT

Umelec na rapovej scéne objavil NFT začiatkom roku 2021. Pred vydaním nového Kontrafaktu s názvom KONTRAFAKT REAL NEWZ sa s ním spojili odborníci na svet technológií v oblasti unikátnych a nezameniteľných tokenov, aby sa neskôr dohodli na vízii, ktorá sa bude odlišovať od bežného NFT sveta.

Podľa Rytmusa je nová spolupráca zameraná aj na to, aby pôsobil edukačne pre tých, ktorí o svete NFT technológií a blockchaine či vlastníctve takéhoto prvku ešte nepočuli alebo sa v tom nevyznajú. Je prirodzené, že v čase viac ako 90 % prepadu hodnoty kryptomenového trhu od konca roku 2021 je toto najlepšia cesta ako ukázať a prísť s niečím novým.

„Chcem priniesť emóciu“

Sám Rytmus a technologický tím, s ktorým spolupracuje hovorí, že nejde o snahu zarobiť. Toto vysvetlenie je ľahko uveriteľné, nakoľko trhy nie sú v najlepšej kondícii a zarobiť dnes na NFT nie je správna cesta, ak priamo nemožná. Preto sa ako umelec vydal inou cestou a primárne chce priniesť popri istej forme vzdelávania svojich fanúšikov aj unikátne zážitky a emócie do vlastníctva týchto digitálnych prvkov.

Uvádzať NFT v čase, kedy sa o primárnom zárobku alebo vidiny ziskov nedá hovoriť len potvrdzuje Rytmusovu iniciatívu nepozerať sa na vlastníctvo niečo unikátneho len cez peniaze. V prvom rade je tu fanúšik, ktorý sa vďaka zakúpeniu NFT dostane na miesta, kde pred tým nikdy nebol. Raper okrem toho dodáva, že predstaví veci, ktoré tu nikdy pred tým neboli. Podľa jeho slov sa spoľahol na tím zastrešujúci technickú stránku veci a marketingových odborníkov, ktorí vyhodnotili, že je správna doba predstaviť projekt NFT aj v takýchto časoch.

„Začal som sa zaujímať o svet NFT a zistil som si aj ďalšie informácie, než som do spolupráce išiel. Takto som sa sám dostal ešte hlbšie do technologického sveta NFT a môžem aj ja priniesť niečo, čo tu ešte nebolo.“

Kde budú NFT?

Rytmus sa tak pridáva k vlne poskytovania zážitkov a vlastníctva hodnotného digitálneho tokenu, teraz bude popri športovcoch na platforme Rull zastupovať hudobnú scénu. Tu bude zatiaľ prvý. Nielen v rámci Slovenska ale aj českej hudobnej scény na poli rapu. Ako sám hovorí: „Osud zariadil, aby som sa stretol s odborníkmi z platformy Rull a ostatné išlo prirodzene. Do ničoho som sa netlačil.“

Podľa vyjadrenia ľudí z jeho technického tímu sa majú jeho NFT kolekcie objaviť na platforme Rull v polovici októbra. Cieľom špeciálnej kolekcie NFT je ukázať fanúšikom Rytmusa, ako vytvoriť hodnotné NFT s vysokou pridanou hodnotou. To, čo bude vo výsledku pre priaznivcov rapera hodnotné, sú limitované akcie a činnosti, ku ktorým sa môžu dostať. Myšlienka je byť čo najbližšie pri Rytmusovi a participovať na jeho projektoch. O čo presne ide, sa zatiaľ vyjadrovať nechceli. Počkajú na oficiálne spustenie NFT na webe Rull.

Vlna NFT je prirodzená

Na správne pochopenie a vyjadrenia ohľadom spolupráce kladie raper veľký dôraz. V rozhovore viackrát uviedol, že nejde o to, aby robil niečo nasilu. Chce ale kráčať s dobou a mať aktivity spojené s technológiami aj na Slovensku. Byť medzi prvými s NFT aktivitami na Slovensku mu pripadá prirodzené. Ide to ruka v ruke s jeho chápaním skúšať nové veci. Podobne ako v Amerike, aj Snoop Dog a ďalší umelci majú svoje kolekcie. Niečo podobné chce Rytmus priniesť aj na Slovensko.

V tomto smere si zároveň dával pozor na to, aby sa nestal súčasťou podvodu a vopred si zistil informácie o ľuďoch, ktorí zabezpečujú technologickú stránku veci. Je zjavné, že nebude za nikoho preberať zodpovednosť, no svet kryptomien a NFT je divoký západ.

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.