Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Keď si predstavíte rozsiahlu rekonštrukciu, ako prvé vám pravdepodobne napadne nová kuchyňa, výmena obkladov, maľovanie stien alebo nadstavba druhého poschodia.

Ľudia však často zabúdajú, že existuje aj iný druh renovácie, vďaka ktorému dokážete zvýšiť hodnotu domu a posunúť ho na novú úroveň: vonkajšie stavby.

Existuje mnoho vonkajších štruktúr, ktoré by ste mohli realizovať. Obľube sa tešia najmä terasy, zimné záhrady alebo bazény s vlastnými terasami. No pergoly môžu dosiahnuť podobný efekt za zlomok nákladov.

Čo je pergola?

Wikipedia uvádza, že pergoly boli inšpirované talianskym renesančným stavbami. Sú to jednoduché okrasné, ale aj funkčné stavby, ktoré môžu slúžiť na vytvorenie príjemného tieňa alebo na oddelenie priestoru na relax od funkčnej časti záhrady. Skladajú sa jednoducho zo štyroch stĺpov a neúplnej strechy štvorcového alebo obdĺžnikového tvaru. Pergoly môžu byť vyrobené z rôznych materiálov – stavebnícke firmy vám ponúknu drevenú alebo oceľovú pergolu a nechýba ani obľúbená hliníková pergola do záhrady.

Pergola pri domeZdroj: woodgarden.sk
Pergola pri dome

Štýly pergoly

Pergola pripevnená k domu

V tomto prípade pergola vyzerá takmer ako rozšírenie domu a pomyselne zväčšuje jeho priestor. Samostatne stoja len dva stĺpy, zatiaľ čo na druhej strane slúži na jej podopretie samostatná stena domu. Pergola vám poskytne súkromie v exteriéri, pričom cez jej otvorené strany stále prúdi dostatok slnečného svetla. Môžete ju ozdobiť ležadlom, stolíkom a niekoľkými rastlinami.

Voľne stojaca pergola

Ako si určite viete predstaviť, tento typ pergoly nie je spojený so žiadnou inou stavbou. Nezávislá konštrukcia vám umožní vyčleniť si vlastný priestor a poskytne vám akýsi záhradný kútik na čítanie a oddych v letných mesiacoch. Môžete k nej z domu položiť cestičku z tehál, kameňov alebo cementu, aby ste pozemku dodali kontrastné prvky. Ak sa do projektu púšťate sami, noste ochranné prvky a kvalitné pracovné odevy za výhodnú cenu.

Voľme stojaca pergolaZdroj: woodgarden.sk
Voľme stojaca pergola

Značky: