SmartThing Find je šikovná funkcia, ktorú využijete na nových zariadeniach Galaxy. My sme ju detailne vyskúšali s telefónom Galaxy S21 a naozaj vám pomôže nájsť stratené alebo ukradnuté veci. Je dobre vedieť, ako to funguje.

SmartThing Find je technológia spojená s príveskami SmartTag a SmartTag+. Začneme jednoduchším príveskom SmartTag, ktorý stojí 29,90 eur. Má podobu prívesku na kľúče s otvorom, do ktorého sa pripevňujú veci, ktoré potenciálne radi strácate, ideálne kľúče. Ale môže to byť aj aktovka, peňaženka, kabát, dáždnik alebo aj domáci miláčik. SmartTag sa dodáva v štyroch farbách – čierna, šedá, ružová a zelená.

So zariadením Galaxy môžete tento prívesok a veci k nemu pripojené jednoducho vyhľadať. Funguje to aj opačne, teda pomocou prívesku SmartTag môžete lokalizovať kompatibilné zariadenia ako sú napr. napríklad inteligentné telefóny, tablety, inteligentné hodinky alebo slúchadlá.

Galaxy SmartTag+ v čiernej a šedej farbe.

Galaxy SmartTag+ v čiernej a šedej farbe. Zdroj: Samsung

Ako pripojiť SmartTag?

V smartfóne Galaxy otvoríte aplikáciu SmartThings a v nej stlačíte tlačidlo Galaxy SmartTag. Ak tento prívesok ešte nebol pripojený k inému zariadeniu, takto sa aktivuje. Prívesok odpovie akustickým signálom a na displeji telefónu sa objaví výzva na pridanie zariadenia SmartTag. Prívesok teraz stačí pripnúť na vec, ktorú chcete strážiť. Ak popísaný proces neprebehne automaticky, stačí použiť tlačidlo + v aplikácii SmartThings a pridať nové zariadenie SmartTag. Tiež sa to dá realizovať načítaním QR kódu z krabice či pripojením cez Bluetooth.

V prípade, že ste sa dostali k zariadeniu SmartTag, ktoré už bolo predtým spárované s iným telefónom, je potrebné prívesok napr. pomocou mince otvoriť a stlačiť resetovacie tlačidlo umiestnené blízko pri jeho batérie.

Ako nájsť celkom stratený predmet?

Uvažujme najprv prípad, že pomocou prívesku chránite kľúče a napr. ste ich stratili na stretnutí v nejakom podniku. Prídete na to neskôr a neviete si spomenúť, kde ste ich nechali. V aplikácii SmartThings Find označíte, že kľúče ste stratili. Od vtedy začne proces ich hľadania. Ak je prívesok SmartTag mimo spojenia s napárovaným smartfónom Galaxy, vysiela do okolia signál Bluetooth Low Energy (BLE). To spotrebováva len veľmi málo energie. Pokiaľ sa do blízkosti vášho strateného prívesku dostane nejaké iné zariadenie Galaxy, potom tieto dve zariadenia nadviažu komunikáciu a prívesok pošle svoje lokalizačné údaje tomuto telefónu. Deje sa to však v šifrovanej a chránenej forme a následne sa tieto súradnice posielajú do vašej aplikácie SmartThings Find. Tá vám oznámi, že prívesok bol lokalizovaný (s ním aj kľúče) a môžete sa priamo k nm navigovať.

Ešte raz zdôrazňujeme, že aktuálne súradnice o lokalizácii ani vaše osobné dáta sa k nikomu inému nedostanú, cez Galaxy zariadenia sa len prepošlú k vám. To platí aj v prípade, že hľadanie používate v obrátenom garde, teda stratili ste napr. smartfón a vo vrecku vám zostali kľúče s príveskom.

Hľadanie strateného prívesku pomocou iného Galaxy zariadenia

Hľadanie strateného prívesku pomocou iného Galaxy zariadenia

Výhoda je, že zariadení Galaxy sa predáva veľa a máte takmer istotu, že k vášmu stratenému prívesku sa niektoré z nich po krátkom čase priblíži. A práve v tejto chvíli sa zmení stav strateného prívesku vo vašej aplikácii SmartThings Find a už idete na označené miesto na istotu.

Navigácia k stratenému prívesku SmartTag po jeho nájdení

Navigácia k stratenému prívesku SmartTag po jeho nájdení

Ako postupovať, ak ho len nevieme nájsť v miestnosti?

Ak ste len niekde zapotrošili kľúče s príveskom, ale komunikácia medzi príveskom a vašim telefónom Galaxy S21 existuje, potom máte ďalšie možnosti. Najjednoduchšie je prívesok „prezvoniť„. Potom, ako vydáte tento príkaz, začne prívesok vydávať dobre počuteľný zvuk a ľahko ho nájdete napr. spadnutý na zemi alebo zapadnutý do fotela. Tiež máte možnosť vyhľadať ho v blízkosti. Pritom vznikne v prípade prívesku SmartTag prostredie, v ktorom pomocou zeleného grafu vidíte ako sa približujete k prívesku alebo naopak, ako sa od neho vzďaľujete. Ide o  Bluetooth komunikáciu a z vlastnej skúsenosti vám radí, aby ste sa pri tomto hľadaní nepohybovali rýchlo. Skôr sú to také pomalšie tanečné pohyby a konať zbrklo sa vám nevyplatí. Dajte si načas, nakoniec prívesok takto nájdete. Ak ste trochu ďalej od prívesku, ale stále v kontakte, môžete využiť funkciu Navigovať v aplikácii SmartThing Find.

Hľadanie SmartTag pomocou grafu

Hľadanie SmartTag pomocou grafu

Na čo je dobrý SmartTag+

SmartTag+ je vylepšená verzia pôvodného prívesku. Uľahčuje práve tú časť hľadania prívesku na blízko, ktorú sme popisovali pomocou zeleného stĺpca a radili sme vám postupovať pomaly a rozvážne. Avšak, ak niečo hľadáte a ponáhľate sa, nechcete postupovať pomaly, ale chcete mať svoj prívesok a spojený predmet čo najrýchlejšie opäť v hrsti. SmartTag+ to umožňuje, obsahuje totiž komunikáciu UWB – Ultra-WideBand. Je to moderná technológia, ktorú podporuje aj telefón Galaxy S21. Pomocou nej je možná navigácia k stratenému predmetu cez virtuálnu realitu. Ak teda hľadáte predmet, sledujete okolie pomocou zadného fotoaparátu. Je to naozaj zaujímavý spôsob hľadania a bude vás to baviť 🙂

Hľadanie SmartTag+ cez virtuálnu realitu

Hľadanie SmartTag+ cez virtuálnu realitu. Zdroj: Samsung

Využívate na to funkciu AR Finder, ktorá vás jednoducho navedie k stratenému prívesku . Na displeji sa pritom zobrazí vzdialenosť od hľadaného predmetu a šípka v smere, v akom máte hľadať. Keď sa k predmetu dostatočne priblížite, môže prívesok potom hlasno zazvoniť.

Ďalšie funkcie Galaxy SmartTag

Ak máte telefón série Galaxy S21 a stratíte ho napr. doma, potom stačí dvakrát stlačiť tlačidlo na prívesku Galaxy SmartTag. Ak je stratený telefón v dosahu Bluetooth alebo UWB, potom sa ozve zvonením. Jedným stlačením tlačidla môžete zase prispôsobiť príkazy z aplikácie SmartThings. Napríklad: je možné systém nastaviť tak, že keď tlačidlo stlačíte po návrate domov, automaticky sa rozsvieti svetlo a zapne televízor. Závisí to od toho, ako máte nastavené scenáre v aplikácii SmartThings.

Ceny: SmartTag 35 eur, SmatTag+ 39 eur

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.