Má svoju úlohu, no v niektorých prípadoch vás môže limitovať.

Čo je to za režim a kedy ho použiť? Android v sebe ponúka niekoľko šetriacich režimov a jednotliví výrobcovia smartfónov si ich funkcionalitu prispôsobujú podľa potreby. V zásade ide o to, aby smartfón nebežal na plný výkon a ani v čase používania sa jeho výkon priveľmi nezvyšoval.

Takto sa dá ušetriť batéria aj za cenu niektorých obmedzení. V častých prípadoch sa obmedzujú aplikácie na pozadí. Teda ak ju vypnete, aplikácia sa vypne a nebude ďalej spotrebovávať energiu. To ale znemožní prijímanie notifikácií.

Nemusí to platiť u všetkých aplikácií, no spravidla nebudete dostávať notifikácie napríklad z WhatsAppu alebo Messengera či iných. Takisto si môžete všimnúť, že po zhasnutí displeja a znovu použití sa aplikácia musí spustiť od začiatku. Teda ju smartfón naozaj vypol.

Aké sú režimy šetrenia?

Podľa typu smartfónu a výrobcu sa bude líšiť to, čo všetko sa dá vypnúť. Stretnúť sa môžete napríklad so znížením frekvencie procesora tak, aby aj pri bežnom používaní smartfónu nebežal na plný výkon.

Medzi predvoľby sa radia aj zníženie rozlíšenia displeja alebo vypnutie internetového spojenia pri vypnutom displeji. Pri nastavovaní vždy vidíte, čo sa akým spôsobom upraví.

Super úsporný režim

Toto je špecialita, ktorú takisto nájdete v menu smartfónov a v jednoduchosti si z neho spravíte akýsi obyčajný telefón. Zmení sa rozhranie, prepne sa na tmavšie zobrazenie prvkov, obmedzí výkon a tiež aplikácie, ktoré budete môcť používať si vyberiete by sami. Ostatné budú povolené len v bežnom režime.

Kedy sa hodí tento režim?

Napríklad počas cestovania, keď nepotrebujete chatovať alebo používať telefón. Necháte si ho vo vrecku s úsporným režimom, vypnú sa nepotrebné aplikácie a internet. Keď displej znova zapnete, dostanete všetky zmeškané notifikácie.

Tiež sa hodí vtedy, keď potrebujete, aby vám batéria vydržala čo najviac a nechcete zbytočne míňať energiu. Ideálne aj na noc, ak v noci nenabíjate telefón. Pri nabíjaní sa totiž tento úsporný režim dočasne vypne.

Prečítajte si aj:

Ako správne nabíjať telefón či smartfón?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.