Google sprístupnil finálnu verziu operačného systému Android 7.0.

Aktuálne je dostupná pre vybrané modely radu Nexus a v základnej výbave ho má aj LG V20, ktorého dostupnosť v Európe je zatiaľ otázna. Nougat sa časom objaví vo forme aktualizácie aj pre ďalšie smartfóny, avšak ako sme už zvyknutí z predchádzajúcich rokov, treba si počkať.

Distribúcia aktualizácií výrobcami tretích strán je jedným z najvýraznejších nedostatkov Androidu v porovnaní s iOS – minimálne z hľadiska používateľov, ktorí chcú mať hneď všetky novinky. V takom prípade si jednoducho treba kúpiť telefóny od Googlu. Na margo výrobcov, nemajú ľahkú úlohu. Podpora existujúcich telefónov stojí nemalé peniaze a rovnako aj príprava a otestovanie aktualizácie na novú verziu. Nie je to také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Dve okná, jedna obrazovka

Najvýraznejšou novinkou siedmeho Androidu je oficiálna podpora funkcie, ktorá umožňuje používať dve aplikácie v dvoch oknách súbežne. V princípe nejde o nič nové. Samsung, LG, Lenovo, Huawei a ďalší výrobcovia s takouto funkciou experimentovali už v minulosti a zabudovali ju do vlastných nadstavieb. Problém bol v tom, že máloktorí vývojári tieto nadstavby podporovali, a tak ste vo výsledku mali iba pár systémových aplikácií, ktoré fungovali v režime dvoch okien.

Podpora dvoch okien je jednou z najväčších noviniek Androidu 7.0

Podpora dvoch okien je jednou z najväčších noviniek Androidu 7.0

Podpora dvoch okien je však aktuálne súčasťou čistého Androidu, a tak sa dá predpokladať, že sa jej bude venovať viac vývojárov. Funkcia je dostupná pre telefóny aj tablety a hoci jej koncept oceňujeme – viackrát sme sa pristihli pri tom, že sme sa museli prepínať medzi aplikáciami a jednoduchšie by bolo mať ich otvorené vedľa seba – sami sme zvedaví, ako často ju reálne využijeme v praxi. Je možné, že novinku viac ocenia používatelia tabletov, ale vzhľadom na čoraz väčšiu popularitu veľkých telefónov, môže nájsť využitie aj v tomto segmente.

Pre úplnosť dodajme, že režim dvoch okien prišiel aj do zariadení so systémom Android TV. V tomto prípade sme ho nemali možnosť vyskúšať v praxi, ale funguje to ako Obraz v obraze. Prehrávané video minimalizujete do menšieho okna a zároveň sa môžete navigovať v systéme a vykonávať ďalšie aktivity.

Režim dvoch okien aktivujete dlhším podržaním štvorčeka, pomocou ktorého bežne pristupujete k zoznamu posledných spustených aplikácií. Dvojitým rýchlym stlačením štvorčeka vykonáte ďalšiu novú funkciu – rýchle prepínanie medzi aktívnou a poslednou používanou aplikáciou. Funguje to v režime dvoch okien aj v štandardnom rozhraní.

Lepšie notifikácie a rýchle nastavenia

Pri používaní Androidu 7.0 si všimnete niekoľko kozmetických zmien. Jednou z nich sú upravené notifikácie. Tie po novom zobrazujú upozornenia prehľadnejšie a združujú viacero upozornení z jednej aplikácie do jednej notifikácie. Jednoduchšie si tak skontrolujete všetky správy zo služby Gmail, interakcie z Twitteru atď.

Oceňujeme aj podporu rýchlych odpovedí. V prípade tejto novinky sa Google inšpiroval u konkurencie, pretože iOS už takúto funkciu dlhšiu dobu ponúka. Android prostredníctvom rýchlych odpovedí umožňuje odpísať na správy z ľubovoľného komunikátora. Prínos funkcie spočíva v tom, že sa nemusíte prepínať do aplikácie, odpoveď napíšete priamo do notifikácie a pošlete ju.

Google taktiež vylepšil panel s rýchlymi nastaveniami. Ten si môžete vylepšiť a rozšíriť o nové nastavenia. Túto novinku si však všimnú najmä používatelia Nexusov, väčšina výrobcov už podobnú funkcionalitu ponúkala v minulosti v rámci vlastnej nadstavby.

Google vylepšil zobrazovanie notifikácií aj interakciu s nimi

Google vylepšil zobrazovanie notifikácií aj interakciu s nimi

Efektívnejšia spotreba energie aj v pohybe

Jednou z hlavných noviniek Androidu 6.0 bolo zabudovanie funkcie Doze, ktorej cieľom je optimalizovať spotrebu energie. Tento režim funguje tak, že keď s Android zariadením nejakú dobu nič nerobíte, automaticky sa začnú obmedzovať niektoré procesy na pozadí. Doze umožňuje nastaviť výnimky, takže sa vám nebude stávať, že by zrazu vaša obľúbená aplikácia posielala notifikácie s oneskorením.

Google v prípade nového Androidu vylepšil Doze režim a ten dokáže optimalizovať spotrebu energie aj v prípade, že máte telefón vo vrecku a pohybujete sa. Jedinou podmienkou je, aby bol displej vypnutý. Zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, o koľko percent predlžuje novinka výdrž batérie, ale pár (desiatok) minút aktívneho používania vďaka tomu získate.

Rýchlejší systém

Ako sme už zvyknutí, Google každý rok vylepšuje prevádzku systému. Android beží v novej verzii opäť o niečo rýchlejšie a Google takisto optimalizoval prehliadač Chrome a ďalšie systémové aplikácie. Zaujímavou novinkou sú aktualizácie, ktoré sa stiahnu a nainštalujú na pozadí. Následne sa automaticky aktivujú pri ďalšom spustení telefónu. Šetrí to čas, už sa nebudete dívať na obrazovku, ktorá informuje o inštalácii aktualizácie. Táto novinka sa však týka iba nových zariadení, ktoré majú Android 7.0 predinštalovaný. V prípade starších telefónov a tabletov ostáva všetko po starom.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit