Operačný systém Windows 10 dostal ďalšiu veľkú aktualizáciu. Takzvaný Fall Creators Update prináša niekoľko vylepšení, nových funkcií a zmien.

Fall Creators Update bol distribuovaný ako bežná aktualizácia cez službu Windows Update. Pokiaľ máte povolené automatické aktualizácie, je veľmi pravdepodobné, že sa vám tento veľký balík už stiahol a nainštaloval. Jeho číselné označenie je 1709 a najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či je nainštalovaný vo vašom PC, je pozrieť sa na spodnú lištu úloh. Ak sa v pravej spodnej časti nachádza nová ikonka s logom dvoch postavičiek, Windows 10 už máte aktualizovaný na verziu Fall Creators Update.

Funkcia Ľudia na jednoduchšiu komunikáciu

Táto ikonka je určená novej funkcii Ľudia, ktorú naplno využijete iba v prípade, ak máte vo Windows 10 priradené pracovné či súkromné účty s kontaktmi, kalendármi a poštovými schránkami. Ľudia umožňujú rýchle spustenie rovnomennej aplikácie, ale aj systémového emailového klienta a aplikácie Skype. Atraktívnejšie a praktickejšie je, že si môžete cez tento panel zobrazovať najčastejšie používané kontakty a tie úplne najdôležitejšie si môžete pripnúť vedľa ikony Ľudia aj na samotný panel s úlohami. Takýmto spôsobom si môžete vytvoriť rýchly prístup k trom kontaktom.

Chválime, že rýchly prístup ku kontaktom obsahuje kontaktné informácie, ako aj naplánované spoločné udalosti či filtrovanú históriu emailovej komunikácie. Tá sa dokonca zobrazí priamo v paneli príslušného kontaktu, takže nie je nutné otvárať aplikáciu Pošta samostatne. Rovnako môžete komunikovať cez Skype bez nutnosti spustenia aplikácie vo vlastnom okne.

Vďaka novému panelu Ľudia môžete najjednoduchšie zistiť, že máte v počítači nainštalovanú aktualizáciu Fall Creators Update

Ako sme spomenuli, funkcia Ľudia má potenciál. Predpokladom však je, že požívate systémové aplikácie na správu emailov a Skype. V opačnom prípade funkciu nevyužijete. Tiež je škoda, že aktuálne je k dispozícii málo aplikácií tretích strán, ktoré novú funkciu podporujú. Vieme si predstaviť praktickú integráciu v službe Messenger. Na druhej strane, koľko ľudí na počítači používa dedikovanú aplikáciu? Väčšina z vás pravdepodobne preferuje webové rozhranie v prehliadači a práve takýto prístup často limituje prínos niektorých funkcií systému Windows 10. U nás v redakcii sme však na tom podobne, systémové aplikácie Pošta a Ľudia sme začali používať len kvôli tomu, aby sme otestovali novinky veľkej aktualizácie. Uvidíme, či nás z dlhodobého používania presvedčia alebo sa opäť vrátime k webovým verziám.

Praktickejšie cloudové úložisko OneDrive

OneDrive opäť prináša funkciu, ktorá tu už kedysi bola. Nazýva sa Súbory na požiadanie a jej princíp spočíva v tom, že nemusíte synchronizovať všetky súbory vášho cloudového úložiska, aby ste videli obsah vášho OneDrive v Prieskumníkovi. Podobne to fungovalo už v dobách systému Windows 8, avšak Microsoft túto funkciu neskôr odstránil, pretože nefungovala vždy na 100 %. Súbory na požiadanie predstavujú druhý pokus.

Aby sme vysvetlili hlavný prínos novej funkcie – doteraz to fungovalo tak, že ste si pri nastavení služby OneDrive zvolili, ktoré zložky sa majú synchronizovať a ktoré nie. Tie, ktoré sa synchronizovali, sa stiahli celé do úložiska počítača. Tie zvyšné ste v Prieskumníkovi nevideli. So zapnutou funkciu Súbory na požiadanie si však môžete zvoliť synchronizáciu všetkých zložiek a samotné súbory sa budú sťahovať postupne – podľa potreby.

Takto vyzerá rozhranie služby OneDrive, ak si aktivujete novú funkciu Súbory na požiadanie

Výhoda tohto riešenia spočíva v tom, že môžete pracovať so zložkami vášho OneDrive úložiska aj bez toho, aby ste museli mať všetky súbory stiahnuté. Praktický príklad – máte zložku video, kam si nahrávate vaše súkromné videá. Aby ste mohli do zložky pridať nové video cez Prieskumníka, nemusíte mať stiahnuté tie ostatné videá. Šetrí to miesto a je to praktickejšie. Je však pravdepodobné, že aby ste mohli novú funkciu využiť, budete si ju musieť manuálne zapnúť. OneDrive nám ju sám od seba neponúkol po aktualizácii a ani po čistej inštalácii systému. Návod, ako ju zapnúť, nájdete v článku s tipmi a trikmi pre Fall Creators Update na konci aktuálneho vydania magazínu TOUCHIT.

Windows Mixed Reality

Veľká aktualizácia pre Windows 10 prináša podporu novej platformy Windows Mixed Reality. Túto funkciu využijete iba v prípade, že si zakúpite špeciálne VR okuliare a že máte dostatočne výkonný počítač. Aplikácia je však dostupná v každom počítači s Windows 10 Fall Creators Update a po jej spustení hneď zistíte, či má váš počítač dostatočný výkon alebo nie. Prebehne totiž kontrola hardvéru a následne, ak môžete Mixed Reality využiť, sa stiahnu ďalšie potrebné súbory. Zároveň budete vedieť, že má zmysel uvažovať o kúpe VR okuliarov.

Svoje VR headsety pre Mixed Reality oznámili spoločnosti Acer, ASUS, Lenovo a ďalšie. Okuliare od Aceru sú už v predaji za 459 eur. V základnom balení nájdete dva ovládače, samotné okuliare ponúkajú pre každé oko rozlíšenie 1440 × 1440 a 90 Hz obnovovaciu frekvenciu. Priamo v sebe obsahujú zabudované senzory a kamery, takže na sledovanie pohybu nepotrebujete externé senzory, čo je výhoda. Okuliare sa tiež dajú vyklopiť o 90°, takže môžete skontrolovať skutočný svet okolo vás bez nutnosti dať si ich dole z hlavy. Tieto parametre a funkcie však ponúknu aj okuliare od ostatných výrobcov.

Vyskúšajte aplikáciu Windows Mixed Reality. Povie vám, či máte dostatočne výkonný počítač. Pre jej plnohodnotné využitie budete potrebovať špeciálne VR okuliare

Microsoft označuje svoju platformu Mixed Reality kvôli tomu, že kombinuje virtuálnu aj rozšírenú realitu. Aktuálne však využijete iba virtuálnu časť, aplikácie pre rozšírenú realitu zatiaľ nie sú dostupné. V prípade VR sa môžete pohybovať v prostredí aplikácie Windows Mixed Reality, k dispozícii je aj podpora SteamVR hier, ktoré nájdete v ponuke obchodu Steam. Mixed Reality okuliare by sme mali mať k dispozícii na testovanie počas najbližších týždňov, podrobnejšie sa im budeme venovať v niektorom z budúcich vydaní magazínu TOUCHIT.

Drobné zmeny dizajnu a notifikácií

Vyššie spomenuté tri novinky najviac dominujú aktualizácii Fall Creators Update. Microsoft však mierne upravil aj dizajn operačného systému. Zmeny sú väčšinou minimálne a pravdepodobne by ste si ich všimli iba v prípade, že by ste mali vedľa seba dve totožné obrazovky – jednu s nainštalovanou jesennou aktualizáciou a druhú bez nej. Zmeny sa týkajú najmä animácií a pár efektov, avšak ponuku Štart si môžete najnovšie prispôsobiť aj z hľadiska výšky a šírky.

Notifikácie dostali najvýraznejšiu vizuálnu zmenu

Najviac viditeľná zmena dizajnu sa týka zobrazovania notifikácií. Tie sú po novom zoraďované v štvorčekoch a obdĺžnikoch, ktoré síce zaberajú viac priestoru, avšak pôsobia prehľadnejším dojmom. Notifikácie sa radia podľa jednotlivých aplikácií a ich nový dizajn sa nám páči. V minulosti boli upozornenia zbytočne malé. Samozrejme, určitou nevýhodou môže byť fakt, že pred verziou Fall Creators Update ste videli na rovnako veľkej obrazovke viac notifikácií. Teraz je ich menej, čo sa týka najmä notebookov a tabletov s menšími obrazovkami. V prípade stolného počítača s veľkým monitorom výraznejší rozdiel nepostrehnete.

 

Vylepšenie prehliadača Edge a ďalšie novinky

Microsoft zabudoval do Fall Creators Update aj novú klávesnicu so smajlíkmi. Môžete ju aktivovať stlačením klávesov „Windows“ a „.“, avšak táto kombinácia funguje iba na americkej klávesnici. Ak máte nastavenú slovenskú klávesnicu, rýchly panel so smajlíkmi sa nezobrazí. Praktickejším riešením je zobrazenie dotykovej klávesnice, ktorá tiež obsahuje sekciu so smajlíkmi.

Prehliadač Edge už podporuje aj zobrazenie v režime celej obrazovky

Prehliadač Microsoft Edge najnovšie umožňuje pripnúť vybrané webové stránky na panel úloh, podporuje režim celej obrazovky – stačí stlačiť kláves F11 a podporuje pridávanie anotácií do PDF súborov a EPUB kníh. Vylepšila sa aj podpora dotykového pera, ktoré pokiaľ stratíte, Windows vám povie, kde ste ho naposledy použili.

Verdikt

Fall Creators Update prináša dostatok zmien a vylepšení. Netreba mať veľké oči, na pomery aktualizácie ide o nadštandardný prídel a je pravdepodobne praktickejšie, že Microsoft vydá dve veľké aktualizácie každý rok, ako keby vydal jeden obrovský balík noviniek ročne. Z noviniek oceňujeme najmä praktické vylepšenie služby OneDrive a ani nový panel Ľudia nie je na zahodenie. V jeho prípade však ide skôr o potenciál do budúcnosti. To isté možno povedať aj o platforme pre virtuálnu a časom aj rozšírenú realitu – Windows Mixed Reality.

Inštalácia tejto aktualizácie bola tiež rýchlejšia a jednoduchšia ako v prípade jarnej Creators Update a hoci sa v oboch prípadoch spomína slovo kreatívec, väčšina noviniek a vylepšení je určená pre bežných spotrebiteľov.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit