Na našom webe sme už zhodnotili rok 2019 aj z hľadiska najlepších produktov. Veľkú mieru pozornosti si však zaslúži aj bankovníctvo, v ktorom sa kladie čoraz väčší dôraz na využívanie moderných technológií. A rok 2019 bol na novinky z tohto segmentu bohatý.

Ako vyzerala moderná banka v roku 2019? Bola inteligentná a nachádzala sa nielen vo vašich smartfónoch, ale aj v hodinkách. Nie každá slovenská banka dokázala pružne zareagovať na všetky technologické inovácie, ktoré sa za posledné mesiace objavili. Jednou z mála, ktorá ukážkovo drží krok s dobou, je mBank.

mBank sa dlhodobo snaží o to, aby internetové bankovníctvo a mobilná aplikácia pokryli takmer všetky požiadavky používateľov. Odpadá tak nutnosť osobne navštíviť kamennú pobočku, keďže takmer všetky úkony je možné vykonať cez počítač alebo smartfón. mBank zároveň ponúka viaceré inteligentné funkcie a vždy nasadzuje najnovšie technológie, ktoré sú dostupné na Slovensku.

Inteligentná banka

Aká je to inteligentná banka? Podľa nás je to tá, ktorá nám rýchlo poskytne hľadanú informáciu, má naše peniaze pod kontrolou a ak to bude potrebné, upozorní nás na vysoké výdavky. A uľahčuje nám život aj inými spôsobmi.

mBank túto našu predstavu spĺňa. Ponúka fulltextové vyhľadávanie v histórii, takže transakcie si môžete jednoducho vyhľadať zadaním sumy, či príjemcu. . Zároveň všetky transakcie automaticky kategorizuje, takže si viete rýchlo skontrolovať, koľko peňazí ste za posledný mesiac minuli v potravinách, na čerpacích staniciach alebo pri cestovaní. Jednotlivým kategóriám môžete priradiť limit a mBank vás upozorní, ak sa k nemu budete blížiť.

Jednou z praktických inovácií, ktoré sa v roku 2019 objavili v bankovníctve a mBank ju nasadila prakticky okamžite, bola mobilná autorizácia. Tá nahradzuje ťažkopádne opisovanie SMS kódov a umožňuje platbu bezpečne autorizovať cez mobilnú aplikáciu – stačí iba ťuknúť na tlačidlo Potvrdiť. V rámci aplikácie tiež banka spustila aj bezplatné push správy, ktoré nahrádzajú SMS notifikácie a informujú klienta o každom pohybe na účte, či už ide o platbu kartou alebo o prichádzajúce a odchádzajúce platby.

Cez mobil máte prehľad o všetkých transakciách

Cez mobil máte prehľad o všetkých transakciách, Zdroj: Mbank

Za funkcie inteligentnej banky tiež považujeme možnosť skenovať textové dáta, či QR kódy zo šekov a faktúr pre ich rýchlejšie platenie a pokročilú správu platobných kariet – s možnosťami na vypnutie zahraničných platieb, dočasné zmrazenie karty či vytvorenie dočasných limitov na platenie v obchodoch alebo výber z bankomatov počas daného dňa. Všetky tieto funkcie mBank ponúka.

Platenie smartfónmi a hodinkami

V roku 2018 prišlo na Slovensko platenie smartfónmi pomocou služby Google Pay. Tento spôsob platenia si okamžite získal obľubu medzi používateľmi, nakoľko priniesol reálnu pridanú hodnotu – pohodlnejšie a rýchlejšie platenie. Google Pay je zároveň dobre zabezpečený systém, takže komfort v tomto prípade nie je na úkor niečoho iného.

mBank bola medzi prvými bankami, ktoré na Slovensku uviedli Google Pay a rovnako to bolo aj v roku 2019, keď sme sa konečne dočkali služby Apple Pay. Jej princíp je totožný, vďaka plateniu pomocou iPhonov sa však značne rozrástla skupina používateľov, ktorí platia svojimi telefónmi. Apple Pay takisto umožňuje platenie hodinkami Apple Watch, a to je ďalšia technologická inovácia, ktorá sa v roku 2019 dostala na Slovensko.

Okrem platenia pomocou Apple Watch môžeme platiť aj hodinkami značiek Fitbit a Garmin. mBank má vo svojom portfóliu všetky služby na platenie smartfónmi a hodinkami, ktoré sú na Slovensku dostupné – Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay a Garmin Pay. A ako jediná banka umožňuje všetky tieto služby využívať nielen s debetnými, ale aj kreditnými kartami.

Možno si poviete, že platenie pomocou inteligentných hodiniek nepotrebujete, ale faktom je, že v niektorých situáciách ide o užitočného pomocníka. Behať alebo cvičiť môžete ísť bez telefónu či platobnej karty, nakoľko prípadné nákupy zaplatíte hodinkami. A niekedy je naozaj pohodlnejšie rýchlo priložiť hodinky k terminálu aj v prípade, že máte so sebou telefón – ten však môže byť odložený v kabelke, alebo je pre vás nekomfortné ho v danom momente vyťahovať z vrecka nohavíc či bundy.

mBank v roku 2019 prišla s praktickou novinkou. Pokiaľ si požiadate o vydanie novej debetnej karty Mastercard, hneď po akceptácii žiadosti  si danú kartu môžete pridať do služby Google Pay a používať ju. Nemusíte tak čakať na doručenie fyzickej karty poštou.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit