Z každej strany na vás padajú rôzne prieskumy, no takýto ste ešte nevideli! Pozreli sme sa na to, aké je konzumné správanie v gastro prevádzkach používateľov dvoch najznámejších operačných systémov v smartfónoch. Sú väčší gastro fajnšmekri „Appláci“ alebo „Androiďáci“?

Apple alebo Android? Na tento „battle“ tentokrát upriamilo svoju pozornosť aj Qerko, čo je revolučná aplikácia v platení a objednávaní v gastro zariadeniach. Ukázalo sa, že objednávky používateľov Androidu a iOS-u sa diametrálne líšia. Dalo sa to čakať, svet iOS a Androidu je úplne iný a iné sú aj zvyklosti ich používateľov.

Fajnšmekrom sa stáva…

Na základe dát, ktoré aplikácia zbiera vznikol zaujímavý prieskum. Qerko vyhodnotilo vzorku 150 000 používateľov na základe platieb cez appku.

„Androiďákom“ chutí pivo oveľa viac ako „Applákom“. V treťom kvartáli roka 2022 na obľúbený nápoj z chmeľu minuli až o 20 % viac. Obedové menu si častejšie, presne o 28 % viac, doprajú používatelia operačného systému Android ako majitelia telefónov s jabĺčkom v logu. Tí zase vedú v objednávaní dezertov a sladkostí. Ich objednávka je až o 25 % vyššia ako u zákazníkov, ktorí majú aplikáciu nainštalovanú na zariadení s operačným systémom Android.

Medzi obľúbené alkoholické nápoje „Applákov“ patria miešané drinky kokteily. Používatelia Androidu zase objednávajú vo väčšom objeme všetky druhy vín.

Ktorá peňaženka je bohatšia? Apple Pay vs. Google Pay

Údaje tiež poukázali na fakt, že používatelia rôznych operačných systémov sa od seba líšia nielen v objednávkach, ale aj v používaní platobných metód. Zatiaľ čo fanúšikovia iOS sa z 90 % spoliehajú na Apple Pay, používatelia Androidu sa delia na dve skupiny. Tých, čo platia svoje objednávky debetnou kartou a tých, ktorí používajú službu Google Pay.

Od októbra minulého roka sme boli svedkami postupného nárastu počtu používateľov, ktorí v aplikácii Qerko používali na platenie službu Google Pay. Tento počet sa stabilizoval, čo naznačuje, že platby kartou sú u našich používateľov stále obľúbené a neočakávame, že sa tento trend v budúcnosti zmení,“ povedal pre TOUCHIT o platobných návykoch požívateľov zakladateľ spoločnosti Qerko, Lukáš Kovač.

Objednávka jedla cez aplikáciu Qerko
Objednávka jedla cez aplikáciu Qerko

Ušetrite si čas pri objednávaní aj platení

Revolučnú aplikáciu si stačí jednoducho stiahnuť do smartfónu. Hneď zistíte, ako sa dá efektívne ušetriť čas. Jednoduchým naskenovaním QR kódu umiestneného na stole v reštaurácii si môžete objednať a rýchlo, bez čakania na obsluhu zaplatiť za jedlo z jedálneho lístka. Vidíte ho priamo v aplikácii.

Zdroje: vlastné, Qerko

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.